Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) 1925 yılında Gazi Orman Çiftliği adıyla kuruldu. 1938'de Devlet Ziraat İşletmesi Kurumu'na dönüştürülen çiftlik, 1950'de Devlet Üretme Çiftlikleri'nin bünyesine dahil edildi. AOÇ, bugünkü kimliğine 1950'de kavuşturuldu. Çiftlikteki değişim ürün yelpazesiyle de devam etti. Başta keçi sütü ürünleri olmak üzere birçok yeni ürünü piyasaya sunuldu. 2002 yılında üretimi yapılan ürün çeşidi sayısı 44 iken, 2012 yılında bu sayı 160'a çıkarıldı.
FİDANLAR ÜRETİLİYOR
AOÇ Müdürlüğü Bitkisel Üretim Müdürlüğü'nde 512 dekar açık alan ile 1 dekar cam sera, 4 dekar plastik sera ve tünellerde iç ve dış mekan süs bitkileri, mevsimlik çiçek ve meyve fidanı yetiştiriciliği yapılarak satış hizmeti sunuluyor. Elma, armut, ayva, muşmula, kiraz, vişne, kayısı, erik, şeftali, nektarin ve badem olmak üzere toplam 11 türde 31 çeşitte meyve fidanı üretiminin de gerçekleştirildiği çiftlikte yılda ortalama 70 bin kg çiçek toprağı satışı da yapılıyor.
GÜNLÜK 100 BİN LİTRE SÜT
Atatürk'ün kurduğu ve vasiyetiyle halka bıraktığı AOÇ'nin endüstriyel birimlerinden biri olan Süt ve Süt Mamulleri Fabrikası'nın kuruluşuna 1953 yılında başlandı. Daha önce küçük imalathaneler halinde yoğurt ve peynir üretiminde bulunan çiftlik, bu tarihten itibaren kurmaya başladığı fabrikanın kuruluşunu UNICEF'in de katkılarıyla 1957 yılında tamamladı. Fabrika günümüzde, tek vardiyada, günde yaklaşık 100 bin litre sütü pastörize edecek ve 20 bin litre sütü yoğurda dönüştürecek kapasiteye ulaştı.
ŞARAP YENİDEN BAŞLADI
2008 yılında deneme amaçlı başlanan Butik Şarapçılık çalışmaları 2009-2010 yıllarında yeni çeşitlerin eklenmesiyle hız kazandı. Boğazkere, Öküzgözü, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Kalecik Karası cinsi üzümlerden üretilen kırmızı şarap ve Narince, Chardonnay cinsi üzümlerden üretilen beyaz şarap çeşitleri piyasaya sunulmaya başlandı.
YILDA 600 TON BAL
Atatürk Orman Çiftliği'nde bal üretimi, 1965 yılında petekli bal satışıyla başladı. 1966 yılında petekli bal satışlarına süzme bal ilave edildi. Türkiye'nin birçok farklı bölgesindeki üretici ve kooperatiflerden alınan farklı yayla çiçek ballarının harmanlanmasıyla işlenen 'AOÇ Ankara Balı'nın üretim tesislerinin kapasitesi arttırılarak yıllık 600 çıkarıldı.
Örnek alınır hale geldi
AOÇ, üzüm suyu ve domates suyu üretimine de öncülük etti. Aynı zamanda hammadde işleme ve modern dolum tesisleriyle dönemin diğer sektörlere örnek fabrikalarından biri haline geldi. 2008 yılından itibaren bal, şarap ve meyve suyu fabrikaları yenileme çalışmalarına başlandı. 2009 yılında aseptik konsantreden meyve suyu üretimine başlandı. Son dönemlerde ise domates suyu, salça, nar ekşisi, turşu, tahinpekmez üretimleri de başladı.
Ahırdı sergi salonu oldu
Şarap
Üretim ünitesinin bir kısmı restore edilerek Müze ve Sergi Salonu olarak 2010 yılında hizmete açıldı. AOÇ Müze, Sergi Salonu ve Butik Şarapçılığın yapıldığı bina, Atatürk tarafından 1925 yılında ahır olarak açıldı. 1943 yılında Şarap Üretim ve Depolama tesisi olarak kullanılmaya başlandı. 2009 yılında atıl durumda kalan ve kullanılmayan bina onarılarak sergi salonuna dönüştürüldü. Müzede çiftlikte kullanılan eski makine ve ekipmanları ile Atatürk'ün kullandığı eşyalar sergileniyor.
Hamam galeri olacak
1937 yılında çiftliğe ait bira fabrikası ve çalışanların konutlarını da içeren bir yapı kompleksinin parçası olarak inşa edilen ve zamanla kullanımdan çıkan tarihi hamam binası restore edilerek sanat galerisine dönüştürülecek. Projesi hazırlanan yapı için izin bekleniyor.
Metruk bina yeniden açılacak
AOÇ içinde bulunan tarihi Alman Büyükelçiliği binası restore edilerek devlet konuk evi olarak kullanılması planlanıyor. 1924'te inşa edilen ve Alman Büyükelçiliği tarafından kullanılan bina zamanla harabe hale geldi. Almanya'dan gelen bir ekibin de katılımıyla hazırlanan proje kapsamında bina yenilenerek müzeye dönüştürülecek.