X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Çorum'un Katipler Konağı Başkent'te
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Çorum'un Katipler Konağı Başkent'te

  • Giriş Tarihi: 6.5.2013

İki kız kardeş tarafından Çorum'da açılan Katipler Konağı, bir şubesini de Başkentliler'le buluşturdu. Efza Yılmaz, Ankara'da Çorum'a özgü yemekleri sunduklarını söyledi

İki kız kardeş... İkisi de birbirinden başarılı. Biri ODTÜ İşletme, diğeri Birmingham Üniversitesi Turizm Bölümü mezunu. Dedelerinin dedesinden kalan tarihi konak onların çocukluklarının bir kısmının geçtiği yer. Bu anılarla dolu, Çorum'un en eski tarihi evini değerlendirmek amacıyla yola çıkan iki kız kardeş konakta Çorum'un kültürünü yansıtmayı, yöresel yemekleri sunmayı hedefliyor. Çorum'da konağın yanı sıra iki yeni şube daha açarak genişleyen Katipler Konağı, küçük kardeş Efza Yılmaz'ın evlenip Ankara'ya yerleşmesinin ardından Başkent'e de taşındı. Efza Yılmaz, Çorumlular'dan gelen yoğun talep üzerine Turan Güneş Bulvarı'nda Katipler Konağı'nı açtı. Mekana içeri girdiğinizde içinizi huzur, gözlerinizi ise pasta ve börekler kamaştırıyor… Bu hafta konuğumuz Efza Yılmaz…

ODTÜ MEZUNU
Bize kendinizden bahseder misiniz?
1969 Çorum doğumluyum. Üniversiteye kadar Çorum'da okudum. ODTÜ İşletme mezunuyum. Evliyim, 2.5 yaşında Mustafa Kemal adında bir oğlum var.
İş hayatına girişiniz nasıl oldu?
Üniversite eğitiminin ardından İstanbul'da özel sektörde çalıştım. Daha sonra memleketimde kendi işimi yapmaya karar vererek 1995 yılında ailemizin desteğiyle ablamla birlikte Katipler Konağı'nı açtık.
Konağınız Çorum'un en özel ve tarihi binalarından birisi…
Evet, konağımızın özelliği birinci derece koruma altında olması. 125 yaşında. Çorum'un en eski konağı. Konak ailemiz bakımını iyi yaptığı için özelliklerini muhafaza edebildi. 2. Abdülhamit döneminde yapılan Katipler Konağı'nı, 2012 yılında restore ederek hizmete açtık. Burada Çorum'a özgü yemekleri sunuyoruz. 350-400 kişiye hizmet verebiliyoruz. Bunu yaparken binanın tarihsel özelliklerinin yanı sıra Çorum kültürünü ve zengin mutfağını da tanıtarak yeni kuşaklara aktarmayı amaçladık. Konağın içinde sergilenen eşyalar da ailemizin kullandığı ve bizlere miras olarak aktarılan tarihi özelliklere sahip. Bunun yanı sıra konağı yaptıran dedemizin dedesi Alay katibi Seyit Mehmetzade Mustafa efendiye Çorum'a atanmasına dair verilen ferman ile Yunan harbinde gösterdiği başarıdan dolayı verilen Mecidi nişan gibi eserleri de burada sergiliyoruz.
Katipler Konağı büyüyor mu?
Çorum'dan gelen talep doğrultusunda iki satış noktası açtık. Burada özellikle börek, baklava ve kurabiye satışı yapıyoruz. Çorum dışından da özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerden talep alıyoruz. Hem müşterilerimizden gelen talep doğrultusunda hem de benim evlenerek Ankara'ya yerleşmemim ardından Turan Güneş Bulvarı'nda da bir şube açmaya karar verdik.

HEDEFİMİZ DÜNYA MARKASI OLMAK
Bize bu birbirinden güzel yiyeceklerden bahseder misiniz?
Çorum'un gerek tarihinin Hititler'e uzanması gerekse aldığı göçlerle zenginleşmiş olması nedeniyle kapsamlı bir mutfağı var. Çorba çeşitlerinden hamur işlerine, et yemeklerinden sebze yemeklerine, tatlılardan kurabiyelere kadar Çorum'a has yemek çeşitleri incelikleri korunarak bugüne kadar gelmiş. Örneğin Çorum'un sıkma baklavası ve kuru mantısı şekil ve lezzet bakımından başka yerde benzeri yok. Aynı şekilde kurutulmuş su kabağı yemeğimiz son derece sağlıklı olmasının yanı sıra lezzeti mükemmel. Çorum şekerlemesi dediğimiz un kurabiyesine benzetilen lezzetin tadı yanında düğünlerde ayrı yeri vardır. Yine İskilip Dolması adıyla insanları şaşırtan et yemeğimiz menümüzdeki özel lezzetler içinde yerini alıyor.
Peki, başka şubeler açacak mısınız?
Şu anda çok yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Bu talepleri değerlendirirken aceleci olmak istemiyoruz. Amacımız Katipler Konağı ismini bir dünya markası yapmak. Bunun içinde sağlam adımlarla gitmeyi tercih ediyoruz. Oluşturduğumuz standartları korumak bizim çok önemli. Menümüzdeki her ürünün tarihi bir geçmişi olmasına rağmen günümüze uyarlarken gıda mühendisleri ile birlikte çalışıyoruz. Hizmet kalitesini sürekli artırabilmek için kurum içi eğitimleri çok önemsiyoruz. Gelecek nesillerimize bize bırakılan mirası doğru bir şekilde aktarmak için çalışıyoruz.

KARARLI OLMAK ÖNEMLİ
Her kadının hayali bir restoran açmak… Siz, bunu layıkıyla başarmış bir insansınız. Yeni girişimcilere önerileriniz neler olacak?
Restoran açmak kadar bunu istikrarlı bir şekilde devam ettirebilmek, geleneği korurken çağın gerekliliklerini de takip edebilmek, en önemlisi sürekli kendini geliştirebilmek çok önemli. Bunlar içinde motivasyonunuzu yüksek tutmak, her türlü yeniliği doğru bir şekilde değerlendirmek kararlı ve sebatlı olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Peki, kendinize ayırdığınız vakit oluyor mu?
Kendime ayırdığım vakitlerde oğlumla mümkün olduğu kadar çok zaman geçiriyorum.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.