Hükümetin uyarıları ve kepek oranını artırması halkı esmer ekmeğe yöneltti. Ancak kimi üreticiler, ekmeği daha siyah göstermek için koyu kavrulmuş malt ve karamel kullanmaya başladı. Üreticiler, siyah ekmeğin ilk bakışta anlaşılmayacağı, çok kabarmış ve yüksek hacimli ise muhtemelen tam buğday ekmeği olmadığına işaret etti. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, son bir yılda tam buğdaylı ekmek tüketiminin yüzde 10 arttığını belirterek piyasada bulunan simsiyah ekmeklerin tüketilmemesi uyarısında bulundu. Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar da kimi fırsatçıların ekmeği siyahlaştırmak için içine muhtelif maddeler karıştırdığını iddia etti.
'Çok koyu olmamalı'
İlkbahar, Hacettepe Üniversitesi Gıda Uzmanı Prof. Dr. Hamit Köksel aracılığıyla bir araştırma yaptıklarını ve araştırma sonucunda sağlık açısından cazip hale gelen siyah ekmeği daha da siyahlaştırmak için katkı maddelerin kullanıldığının ortaya çıktığını bildirdi. Prof. Dr. Hamit Köksel ise "Esasında kepekli ve tam buğday unlarından üretilen ekmeklerin rengi çok koyu olmaz ve bu ekmeklerin beyaz ekmek kadar kabarmasını beklememek gerekir" dedi.