Birbirinden farklı kültürleri bir arada barındıran Anadolu'da, ramazan ayına özgü gelenek ve görenekler, yüzlerce yıldır yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılıyor. Akrabaların, komşuların kaynaştığı, zenginin fakirle aynı sofrada buluştuğu mübarek ramazan günlerinde, birbirinden lezzetli yemekler de sofradaki yerini alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Kültür Portalı'ndan derlenen bilgilere göre, her yörenin kendine özgü ritüellerle geçirdiği ramazanda, bölgeden bölgeye değişen lezzetler bulunuyor.
Geleneksel bir Çorum yemeği olan "Keşkek", köy düğünlerinin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.
Kuşbaşı dana eti, maydanoz ve pideyle yapılan, özellikle iftarda yenildiği için Afyon Kebabı olarak da bilinen "Ramazan Kebabı" da Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş bir yemek.
Kırıkkale'de özellikle ramazan ayında sahurda tüketilen "Göllem" pekmezle yapılan bir tatlı.
Amasya'da ramazanda bilhassa sahurda pekmezle yenen "Pişi", Türkiye'nin hemen hemen birçok şehrinde hazırlanan bir lezzet. Arzu edilirse içine çökelek peynir de koyuluyor.
Mersin'de yapılan "Kerebiç", ramazan ayında hem iftarda hem sahurda tercih ediliyor. Kerebiç tatlısı, içli köfte şeklinde hazırlanıyor. Dış kısmı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılan tatlının içine antepfıstığı veya ceviz koyuluyor.