Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla başlayan ibadet telaşı gün geçtikçe artıyor. SABAH, ibadetlerini amaca ve kurallara uygun olarak gerçekleştirmek isteyen okuyucuları için Türk Kızılayı'nın vekaleten kurban kesim kampanyası olan 'konserve' modelini araştırdı. İslami şartlara uygun olarak noter huzurunda gerçekleştirilen kesimlere hem veterinerler hem de din görevlileri eşlik ediyor. Kurban etleri Et ve Süt Kurumu tarafından konservelenip yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
"BAĞIŞ DEĞİL İBADET"
Türk Kızılayı'nın 2007 yılından bu yana düzenlediği vekaletle kurban kesimi kampanyasının tüm detaylarını SABAH okuyucuları için anlatan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Kurban, bağış değil bir ibadettir. Bu ibadetin kurallarına göre ve amacına uygun yapılması lazım. Kurbanın seçilmesinden, hijyenik bir ortamda kesilmesine, hayvan haklarından kesimlere din adamlarının eşlik etmesine kadar düşünülmelidir. Ayrıca Allah'ın adının mutlaka geçmesine dikkat edilmelidir. Vekalet verenin ismi de bu esnada mutlaka okunmalıdır. Biz Türk Kızılayı olarak tüm bunlara önem veriyoruz" dedi.
TÜM MASRAFLAR KIZILAY'DAN
Konserve
haline getirilen kurban etlerinin 18 ay ömrü olduğunu hatırlatan Başkan Akar, "Böylece etlerin bozulmasına izin vermiyoruz. 1 kurbandan 800 gramlık 20 konserve hazırlıyor ve bunları ihtiyacı olan 20 ailenin sofrasına götürüyoruz. Ayrıca kurban masrafı haricinde hiçbir gideri ibadetini gerçekleştiren kişiye yansıtmıyoruz. Kurban haricindeki tüm giderler Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor" dedi. Başkan Akar ayrıca vatandaşların hem yurtiçi hem yurtdışı kurban vekalet bedellerini "www.kizilay.org.tr" ve "168" çağrı merkezi aracılığıyla, kredi kartı ile 4 taksit olarak ödeyebileceklerini hatırlatarak kurban bedelinin yurtiçinde 575 TL yurtdışında ise 300 TL olduğunu sözlerine ekledi.
'BEKLETİLMEDEN KAVURMA OLUYOR'
Kurban
etlerinin mutlaka götürülüp fakir ve fukaranın sofrasına koyulması gerektiğini vurgulayan Başkan Akar, "Hem Allah rızasını kazanmak hem de fakir insanlara et temin edecek bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Günümüzde insanlar şehirleşen ortamlarda kurban kesimi yapamıyorlar. Parklarda ağaç diplerinde kurban kesmeye çalışıyorlar hatta ehil olmayan kasaplar ortalığı kan gölüne çeviriyor ve İslam'a yakışmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Ancak bizim modelimizde kurbanlar Et ve Süt Kurumu'nun mezbahalarında hijyenik ortamlarda kesilerek bekletilmeden kavurma haline getirilip konserveleniyor. Daha sonra ise 750 şubemize dağıtılarak yıl boyunca fakir insanların sofralarına gidiyor" diye konuştu.