X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Alman Evi restore edilecek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Alman Evi restore edilecek

  • Giriş Tarihi: 11.11.2013

Atatürk'ün emaneti, ülke genelinde vazgeçilemeyen markalar arasında yerini almış AOÇ, yeni projelerle öne çıkmayı sürdürüyor. Genel Müdür Ömer Arslan, "AOÇ, yaşamın merkezi olacak" diyor

Gıdada referans kurum olan, park, orman, rekreasyon, kültürel ve sosyal donatı alanlarının oluştuğu yaşam merkezi olmayı hedefleyen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü, son yıllarda yaptığı çalışmalarla adını yeni nesillerin hafızalarına da kazıyor. Farklı ve çeşitli ürünleriyle dikkat çeken AOÇ'de yürütülen projeleri ve kurumun çalışmalarını Genel Müdür Ömer Arslan'dan dinledik. İşte, manda yoğurdu, manda kaymağı, günlük pastörize manda sütü ve manda peynir çeşitleriyle mandacılığın ülke çapında gelişmesine katkıda bulunacak, Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi"ni hayata geçirecek, Milli Botanik Bahçesi'nin kapılarını halka da açacak AOÇ ile ilgili son gelişmeler…

AOÇ'nin ürün yelpazesinde son günlerde evde yoğurt yapımı gibi yeni çeşitlilikler görüyoruz…

Bakanlığımız tarım politikaları ve Bakanımız Mehdi Eker'in talimatları doğrultusunda ürün çeşitliliği hızla artırıldı. Keçi sütü, inek sütüne alerjisi olan insanlar için bir seçenek, anne sütüne en yakın süttür ve sindirimi çok kolaydır. Keçi sütünden ürünler 2010 yılında piyasaya sunuldu. Günlük pastörize keçi içme sütü, keçi yoğurdu, keçi tereyağı, keçi dondurması, keçi beyaz peynir ve keçi kaşarı olarak endüstriyel anlamda pazarda yerini aldı. Bu çalışmayla Ankara ve çevresinde 500'ün altındaki Saanen cinsi keçi sayısının 10 binin üzerine çıkması ve besiciye de yeni bir geçim kapısı imkanı sağlanmıştır. Manda sütü işlenerek 2013 yılı içinde toprak kapta manda yoğurdu halkımızın beğenisine sunuldu. Manda tereyağı, manda kaymağı üretim için AR-GE çalışmaları devam ediyor. Türkiye'de 90'lı yıllardan beri endüstriyel yoğurt üretimi ithal bakteriler kullanılarak yapılıyor. Türkiye bu kültürler için yurt dışına yıllık yaklaşık 20 milyon dolar ödemektedir. Peynir kültürü ve tereyağı kültürü AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Sağlıklı süt ile evde yoğurt yapımı projesi sayesinde halkımız, sokak sütü yerine sağlıklı ve güvenilir pastörize süt ile evinde yoğurt yapıyor. Aseptik ambalajında hijyen ve sanitasyonu sağlanmış güvenli süt tüketiciye sunulacak. Sütün yüzde 11 civarındaki kuru madde oranı vakumla yüzde 13-14'e çıkartılarak, yoğurt yapımına uygun halde sunulacak. Elde edilen yerli yoğurt kültürüyle beraber satışı yapılacağından yerli kültür popülasyonu arttırılacak.

İSİM TESCİLLENDİ

AOÇ'de göreve geldiğiniz günden bugüne kadar yaptığınız hizmetlerden ve projelerinizden bahseder misiniz?

Müze ve Sergi Salonu 2010 yılında atıl durumda bulunan binanın bir kısmı restore edilerek müze ve sergi salonu haline getirilmiştir. Yenileme çalışmaları idari binalar ve lojmanların tamamının bakımonarımı yapılmıştır. Spor kompleksleri ve çocuk oyun merkezleri başta olmak üzere sosyal donatı alanları oluşturuldu. Çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Alparslan Türkeş Caddesi başta olmak üzere elektrik telleri yeraltına alındı, ışıklandırmalar yenilendi, 10 dönümlük arazinin rehabilite çalışmaları sonunda yenilenen park, 2011 yılı Eylül ayında Gazi Orman Çiftliği Parkı ismiyle hizmete sunuldu. 2009 yılında Atatürk Evi Müzesi'nin giriş ücreti kaldırıldı. AOÇ Meyve Suyu ve Bal Fabrikası yenileme çalışmaları tamamlandı. Süt Fabrikası'nda dondurma üretim ünitesi, yoğurt, tereyağı, peynir, pastörize süt üretim ünitesi tamamlandı, süt fabrikası çalışanları için yemekhane ve dinlenme odaları faaliyete geçti. Son dört yılda "Atatürk Orman Çiftliği ", "Çiftlik", "Gazi Orman Çiftliği ", "Gazi Çiftliği" ve "Gazi " isimleri ulusal bir marka olarak Türk Patent Enstitüsü'nce tescili yaptırıldı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.