İftar sofralarının vazgeçilmezi hurmanın satıldığı yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Vatandaşlar, lezzeti ve besleyiciliğiyle öne çıkan Medine üretimi Mejdul hurmasını tercih ediyor. Hurma ticareti yapan Ahmet Özkan, hem iftar hem de sahur vakitlerinde besleyici değeri ve lif oranı yüksek olan Medine üretimi Mejdul cinsi hurmanın tüketilmesini tavsiye etti.
BİR KEZ MAHSUL VERİYOR
Mejdul cinsi hurmanın, tok tuttuğunu ve lifli bir gıda olduğu için susatmadığını ifade eden Özkan, şunları kaydetti: "Tüketiciler, Mejdul hurması alırken hangi ülkenin ürünü olduğuna dikkat etmeli. Çünkü piyasada Kudüs Mejdulü diye bilinen İsrail hurması var. Bu hurma cinsi, biraz daha iri olması nedeniyle insanları cezbetse de çok önemli bir nokta var. Hurma yılda bir kez mahsul verir ancak İsrail hurması her ay ürün veriyor. Bu ancak yapay yollarla mümkün olabilir."
ACVE ÇOK PAHALI
Ahmet Özkan, sektördeki ürün çeşitliliğinin son yıllarda arttığına dikkati çekerek, piyasada hurmanın suyu, şerbeti, Türk kahvesi, ezmesi, batırması, atomları, cezeryesi, pekmezi, reçeli, dondurması, şekerlemesi, çikolatalısı, bademlisi, pastası, kurabiyesi gibi yaklaşık 20 çeşit ürün bulunduğunu kaydetti. Ramazanla birlikte hurma satışlarının arttığına dikkati çeken Özkan, en pahalı hurmanın kilogram fiyatı 120 lirayla Acve hurması olduğunu belirtti. Hurma çeşitleri arasında maddi ve manevi açıdan en değerlisinin Acve hurması olduğunun altını çizdi. Özkan, "Seneye hurma pahalı olacak. Çünkü bu yıl hurma aşırı sıcaktan yandı. Bu sene fiyatlar değişmedi ancak önümüzdeki yıl fiyatlar kesinlikle artacak" şeklinde konuştu.