TERBİYELİ KÖFTE ÇORBASI
MALZEMELER
500 gram koyun kıyması 1 büyük soğan (rendelenmiş) n Yarım bardak pirinç
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz,
Küp şeklinde doğranmış 1 büyük havuç, 2 patates, 1 kereviz
2 çorba kaşığı yağ
1 limon suyu 2 yumurta sarısı
1 litre su
Tuz, karabiber ve pulbiber
YAPILIŞI
Derin bir kaba kıymayla birlikte soğanı, pirinci, maydanoz, tuz ve biberi koyup malzemeleri yoğurun. Malzemeden küçük, yuvarlak köfteler hazırlayın. 1 litre su ile havuç, patates ve kerevizleri tencereye koyup üstüne yağ ve tuz ekledikten sonra ateşe oturtun. Kaynayınca köfteleri atın, 45 dakika pişirin. Çorbayı ateşten indirmeden önce limon suyuyla iki yumurta sarısını iyice çırpın, azar azar kaseye dökerek çırpmaya devam edin. Terbiyeyi çorbaya gezdirip, tencereyi kendi ekseninde sallayarak yemeğe karışmasını sağlayın.
SEBZELİ GÜVEÇ
MALZEMELER
1 kg kuzu kuşbaşı et
10-12 adet arpacık soğan
10 diş sarımsak
7-8 adet domates, kabuğu soyulup küp küp doğranmış
2 adet patates, soyulmuş ve küp doğranmış
3-4 adet sivri biber, ikiye bölünmüş
3 det patlıcan, küp küp doğranmış ve tuzla ovulup suyla iyice yıkanmış
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Tane karabiber
YAPILIŞI
Toprak güveç kabına 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, yemeklik doğranmış soğanları ve soğuk suyla yıkanmış etleri ilave edin. Etleri bıraktığı suyu çekene kadar karıştırarak pişirin. Sırayla patlıcan, patates, sivribiberleri aralarına sarımsak serpiştirerek güvece dizin. Elinizle hafifçe bastırarak güvecin içine yerleştirin. Tuzu ve karabiberi serpin. En üstü domateslerle kapatın. Güvecin ağzını yağlı kağıtla sıkıca kapatın. 250 C'lik fırında 1 saat kadar pişirin. Sebzeler pişince servis yapın.