ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
YAPILIŞI
Yeşil mercimeği yıkıyoruz ve üzerine kaynar su döküp bekletiyoruz. Kara suyu çıkınca mercimeği tekrar yıkayıp süzüyoruz. Üzerine temiz su koyup haşlıyoruz. Soğanı ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz. Ayrı bir tencereye tereyağı koyup soğan ve sarımsağı kavuruyoruz. Unu ekliyoruz ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Salçaları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Soğuk suyla kıvamını açıyoruz. Mercimeği haşladığımız suyuyla beraber çorba tenceresine aktarıyoruz. Gerekirse suyla kıvamını açıyoruz. Kaynayınca içine eriştesini atıyoruz. Tuzunu atıyoruz. Erişte haşlanınca çorbamız pişmiş demektir. Nanesini atıyoruz, karıştırıyoruz. İnce doğranmış maydanozla ve servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 su b. yeşil mercimek
1 çay b. erişte, 1 soğan
1 çorba k. un
1 çorba k. domates salçası
1 çorba k. biber salçası
2 diş sarımsak , tuz, nane, su
2 çorba k. tereyağı
BULGURLU BİBER DOLMASI
YAPILIŞI
Biberlerin kapaklarını çıkarıyoruz ve içlerindeki çekirdekleri çıkarıyoruz. Soğanları yemeklik doğruyoruz. Karıştırma kabına soğanı, kıymayı alıyoruz. Salçaları ilave ediyoruz. Domatesi küçük doğrayarak karışıma ekliyoruz. Yeşillikleri de doğrayıp ilave ediyoruz. Bulgurunu döküyoruz. Baharatını atıyoruz. Zeytinyağını döküyoruz ve harcı yoğuruyoruz. Tencerede tereyağını eritiyoruz, unu koyup kavuruyoruz. Sonra salçayı ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Sıcak suyu ekleyip, kaynamaya bırakıyoruz. Biberlerin içine, iç harcı dolduruyoruz. Biberlerin kapak kısımlarının çekirdeklerini temizledikten sonra üstüne kapatıyoruz. Tuzunu atıyoruz, kapağını kapatarak kısık ateşte pişiriyoruz. Sumak ekşisi tohumunu kaseye koyuyoruz ve kaynar suyla 5 dakika ıslıyoruz. Pişmesine yakın sumak ekşisini döküp pişirmeye devam ediyoruz.
MALZEMELER
1 kg dolmalık biber
2 su b. iri bulgur , 1 domates
400 gr. kıyma, 4 soğan
1 çorba k. biber salçası
1 çorba k. domates salçası
1 tutam nane, zeytinyağı
1 tutam maydanoz, tuz
1 tutam dereotu, karabiber