Çubuk'ta 'yeşil altın' olarak tabir edilen turşuluk salatalığın hasadına başlandı. Türkiye'nin turşu ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Çubuk'ta, köylülerin bir kısmı geçimini salatalık üretiminden sağlıyor. Çengelköy bademi denilen salatalıkların 1950 yılından bu tarafa yetiştirildiği Çubuk'ta yıllık yaklaşık 15 bin ton civarında turşuluk salatalık hasadı yapılıyor.
Ekim alanları genişliyor
İlçede turşu üretiminde kullanılmak üzere yaklaşık 4 bin 200 dekar alanda salatalık ekimi yapıldığını söyleyen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak, turşu üretimiyle birlikte bu rakamın her yıl arttığını belirtti. Akbayrak, salatalıkla birlikte yaklaşık 3 bin 500 dekar alanda domates, bin dekara yakın da biber ekimi yapıldığını aktardı.
Verim bu sene çok azaldı
30 Mayıs itibariyle meydana gelen dolu yağışından dolayı Çubuk'ta 35 köy ve mahallede özellikle sebzede ciddi anlamda zarar meydana geldiğini hatırlatan Akbayrak, "Bu ürünlerin tekrar ekimi yapıldı. Normal şartlara göre örneğin salatalıkta bir buçuk ila üç ton arasında bir verim beklerken, bu sene bir buçuk ile iki buçuk tona yakın bir verim bekliyoruz" diye konuştu.