Çubuk'ta yaşayan Yılmaz çifti, geçmişten günümüze bayramların vazgeçilmezi "elma şekeri" geleneğini yaşatarak hem çocukları sevindiriyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Çocukların hayal dünyasının kapılarını aralayan ilk lezzetlerden "elma şekeri" geleneği Çubuk ilçesinde yaşatılıyor. Özellikle bayramlarda ve önemli günlerde satışa sunulan şeker, çocuklar tarafından beğeniyle tercih ediliyor.
"BANA KOMŞUM ÖĞRETTİ"
Çubuk ilçesinde yaşayan Selahattin Yılmaz, eşi Firdevs ile 16 yıldır bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını dile getirdi. Elma şekerini yapmayı bir komşusundan öğrendiğini anlatan Yılmaz, çocuklar tarafından "Elma Şekerli Hacı Dede" olarak tanındığını belirterek, "Allah nur içinde yatırsın bir komşum bu mesleği bana öğretti. Bana bir de Sağlık Bakanlığı'ndan sertifika aldı. Ben hem bu işi yaparak para kazanıyorum hem de çocukları sevindiriyorum. Beni Çubuk, Akyurt ve Saray'da 'Elma Şekerli Hacı Dede' olarak tanırlar. Yani çocukların hacı dedesiyim" dedi.
ELMA ŞEKERİNİN PÜF NOKTALARI
Selahattin Yılmaz, şekerin yapılışını şöyle anlattı: "3 kilogram şeker, 150 elma gerekiyor. Elmaları yıkayıp kurularız, ucundaki çöpleri keseriz. Tutacakları elmaya saplarız. Tencerenin içerisine şeker, su ve bizim sırrımız olan ilaçları atarak kaynatırız. Bir saat sonra kıvama gelen şerbetin içinde elmaları tek tek bandırıyoruz. Şekerleri mermere diziyoruz. Kurumasını bekliyoruz ve arkasından jelatinle sarıyoruz.