Türk geleneksel kültüründe sevilen ve dayanıklılığı yüksek bir tahıl ürünü olan Beypazarı kurusunun, vitamin yönünden zenginleştirilerek, Afrika ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor. Gazi Üniversitesi, Beypazarı Belediyesi ve Herkes İçin Sağlık Derneği işbirliğinde başlatılan proje ile Beypazarı kurusunun, A vitamini ve demir yönünden zenginleştirilerek, özellikle Afrika ülkelerinde sık görülen vitamin eksikliği sorununa katkı sağlaması hedefleniyor.
HALK SAĞLIĞI UYGULAMASI
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, gıda zenginleştirmesinin, gıdalarda hazırlama ve saklama sırasında kayba uğrayan besin öğelerini eklemenin, yetersiz tüketimlerinden ileri gelen hastalıkları önlemek amacıyla yapılan bir halk sağlığı uygulaması olduğunu belirtti. Afrika ülkelerinden 58 rektörünün, Gazi Üniversitesi ziyareti kapsamında düzenlenen Beypazarı gezisinde, Beypazarı kurusunu tattığını ve çok beğendiklerini, Afrika'da A vitamininden dolayı çok fazla körlük vakasına rastlandığını ifade ettiklerini anlattı.
PROJEYLE TÜRK KÜLTÜRÜ DE TANITILACAK
Coşkun, bunun üzerine Beypazarı kurusunu A vitamini ve demir yönünden zenginleştirerek Afrika ülkelerine ihraç edilmesi konusunda bilimsel araştırma projesi hazırladıklarını belirtti. Coşkun, "Afrika genelinde okul öncesi çocukların yüzde 49'unda A vitamini eksikliği görülmektedir. Proje ile gerek Türk kültürünün bu ülkelerdeki tanıtımına katkı sağlanacak gerekse de bu ülkelerde yüksek düzeyde eksikliklerin görüldüğü A vitamini ve demir için kaynak oluşturabilecek alternatif bir ürün elde edilecektir" değerlendirmesinde bulundu.