Prof. Dr. Şeref Kömürcü
Memorial Ankara Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı
Genlerde oluşan kalıtımsal değişiklikler, beslenme düzeni, çeşitli virüs ve bakteriler, asbest ve benzen gibi kimyasal ajanlar, radyoaktif maddelerden ve güneş ışığından gelen radyasyon, hormonlar ve bağışıklık sistemi gibi faktörler, kanser gelişiminde önemli rol oynuyor. Her 7 kişiden biri hayatının bir döneminde kansere yakalanabiliyor.
Araştırmalar kanserle olan savaşta en büyük umudun yaşam tarzı değişikliğine yönelik olduğu sonucunu ortaya koyuyor Kanser, vücudun bir veya birden çok organ veya bölgesini etkileyen 200'den fazla hastalık grubunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Genetik yapıdan çevresel faktörlere kadar birçok etkenin kanser gelişiminde rolü vardır. Bunlardan en önemli ve önlenebilir olanları çevresel faktörlerdir.
Bu etkenler vücuttaki normal hücre programını bozarak kanser gelişimine yol açabilirler. Kanserin önlenmesindeki en önemli iki konu, sağlıklı besinlerin seçimi ve sigara gibi kanserojenlerden uzak durmaktır. Son çalışmalar sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde yüzde 40'lara varan bir azalma sağlanabileceğini göstermektedir.
Kanserden korunmak için bu önerileri dikkate alın:
İdeal kilonuzu korumaya çalışın.
Bu amaçla, fazla şeker tüketmeyin.
Tek yönlü beslenmeden kaçının.
Gün içinde tüm besin gruplarından uygun miktarlarda tüketin.
Kanserden korunmada posa alımının önemini unutmayın. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edin.
Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edin. Tütsülenmiş gıdalardan uzak durun.
Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın.
Hareketsizlikten kaçının, günlük fiziksel aktivitelerinizi artırmaya özen gösterin.
Çay ve kahve tüketiminizi azaltın.
Bunlar yerine, günde 2-2.5 litre su tüketin.
Aşırı alkol alımından uzak durun.
Haftada 2 veya 3 kez antioksidan içeriği yüksek besinleri ve omega-3 yağ asidi içeren balığı sofranızdan eksik etmeyin.
Günlük tuz tüketiminizi 5 gramın altında tutmaya çalışın. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırın.