Sağlıklı
beslenmede önemli bir yer tutan, hemen her diyette baş tacı edilen geleneksel besin kaynaklarının başındaki balık ve deniz ürünlerinin birbirinden özel tarifleri Gülhan Kaya'nın "Deniz Ürünleri" kitabıyla hayat buldu. Uzun yıllarını işlettiği balık restoranının mutfağında geçiren Kaya, meze kitabından sonra, deniz ürünleri ile denizden gelen bereketi sofralarımıza taşıyor.
YEMEK YAPMAK SANATTIR
Kaya, deniz ürünlerinin seçilmesinden temizlenmesine, hazırlanmasından servis edilmesine kadar tüm tecrübelerini ve mutfak sırlarını okurlarıyla paylaşıyor. Kaya'nın kitabında balıktan kalamara, ahtapottan karidese, börekten köfteye, şişten tencereye, kokoreçten güvece, kâğıttan kiremide, kızartmadan fırına, ızgaradan buğulamaya, pilavdan dolmaya, sütlüden otluya 150 özel tarif yer alıyor. 12 yıllını işlettiği balık restoranının mutfağında geçirdiğini belirten yazar Kaya, "Bu kitapta geçmişten günümüze kadar antik balık anlatıları var. İlk insanların balıkla tanışmasından tutun ülkemizde ilk balıkçılığı kimlerin, nasıl yaptığına kadar her şey bu kitapta. Balık adına her şeyi bulabileceğiniz bir eser. Denizden çıkıp kütüphanenize konmuş, ortak damak tadının bir ürünü" dedi. Kaya, Selanik göçmeni olan babaannesi Antik Şehriban'ın mutfağından, özellikle de meze, balık ve deniz ürünlerinden çok etkilendiğini ve onun tariflerini günümüze taşımayı hayal ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Yemek yapmak da resim gibi, müzik gibi bir sanattır. Resim sanatında nasıl renklerin armonisi, müzikte notaların melodisi varsa yemek sanatında sebzelerin, baharatların yani kullanılan tüm malzemelerin bir kokusu ve lezzeti vardır. Resim gibi tabak, tablo gibi tabak! Gerçekten isterseniz ve yemek insanı olursanız sizde tablo gibi yemek yapabilirsiniz."