X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Her yıl 10 bin ton et çöpe gidiyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Her yıl 10 bin ton et çöpe gidiyor

  • Giriş Tarihi: 25.9.2015
Her yıl 10 bin ton et çöpe gidiyor
Her yıl 10 bin ton et çöpe gidiyor

Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Yanlış saklanan kurban eti ekonomiye yük getiriyor, Ankara'da her yıl hatalı saklanan 10 bin ton et çöpe gidiyor" şeklinde konuştu

Ankara Kasaplar Odası'ndan 'Kurban eti' uyarısı geldi. Oda Başkanı Yalçındağ, Kurban Bayramı'nda her yıl yapılan yanlışlıklara dikkat çekti, doğru bilinen yanlışlar noktasında vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yalçındağ, "Bayramda iki büyük yanlış var biri kesimde diğeri de saklamada. İkisi de hem sağlığa hem de ekonomiye kast ediyor" diye konuştu.

TONLARCA ET ZİYAN OLUYOR

Kurban etinde en fazla yapılan yanlışlıkların başında hatalı parçalama ve saklama koşullarının uygunsuzluğunun geldiğini belirten Fazlı Yalçındağ, "Bayramda çok büyük bir et üretimi gerçekleşiyor, 200 bin ton civarında olan bu üretimle Ankara'nın iki aylık et ihtiyacı karşılanıyor. Fakat hatalı saklama yüzünden etin yüzde 5'lik bir kısmı yani 10 bin tonu çöpe veriliyor, yazıktır çünkü bu Başkentin bir aylık et ihtiyacı demektir" dedi. Başkan Yalçındağ, "Her kurban Bayramı'ndan sonra aynı manzara yaşanıyor. Vatandaş mahalle arasında hijyenden uzak yerde etini kuşbaşı ya da kıyma yaptırıyor burada ete hastalık ve mikrop bulaşıyor. Sonra şoklanan bu kıyma ve etler zamanla morararak çürümeye başlıyor. Her yıl tonlarca et yenilmeden çöpe gidiyor" diye konuştu. Kesimden saklamaya kadar bilgiler veren Başkan Yalçındağ, "Et soğumadan parçalanıyor ve bunlar yanlış şekilde saklanıyor. Sıcak olarak paketlenmiş etler hava alamadığı için çok çabuk bozuluyor tabi ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor" ifadelerini kullandı.

PASLI MAKİNEYE DİKKAT!
Paslı kıyma makinelerinin adeta tehlike saçtığını söyleyen Yalçındağ, "Kurban etlerinin mahalle aralarında, sağlıksız ortamlarda kıymaya ve sucuğa dönüştürülmesi insan sağlığını tehdit Ediyor. Kuruyemişçi, bakkal, manav ve üçüncü şahısların, bir yıl kullanmadığı, evinde, deposunda veya bir yerde muhafaza ettiği paslı, küflü ve mikrop yuvası bir makineyle kıyma ve sucuk yapıyorlar. O makinaların düzenli temizlenip, kontrolden geçirilmesi gerekir"diyerek vatandaşları bu konuda uyardı.

ET KADAR ÖNEMLİ
Kurban derisinin de et kadar değerli olduğunu belirten Yalçındağ," Ekonomik bir değer olan derinin işlenip saklanmasına çok dikkat etmeliler. Deri hayvandan çıkarıldıktan sonra ham tuzla tuzlanmalı sonra katlanıp gölge bir yere alınmalı. Tuzlanmadan sıcağa bırakılan deri çürür kullanılamaz. Ekonomiye ve hammaddeye bu kadar katkısı olan deriyi ziyan etmeyelim. Her yıl yanlış saklama nedeniyle binlerce liralık deri çöpe gidiyor. Sanayiye ilaç olacak olan deri çöp olmasın"şeklinde konuştu.