Ankara başta olmak üzere birçok şehre domatesiyle nam salmış Ayaş'ın Akkaya köyünde kadın çiftçilerin bir araya gelerek kurduğu kooperatif, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ANFA Genel Müdürlüğü ile canlanarak ilk mahsulünü verdi. Ayaş'ın Akkaya köyünde kurulan fabrikada günde 5 ton salça üretiliyor. Ayaş'ta kurulan fabrikanın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in seçim vaadi olduğunu belirten ANFA Genel Müdürü Ramazan Arslan, "Seçim sonrası Başkanımızın vaatlerinden birini Ayaş'ta başlatmıştık. Yöre halkıyla kurduğumuz salça fabrikamızdan ilk mahsulümüzü de aldık. Bu çalışmamızla Başkanımızın kalkınmada öncelikli ilçelerimiz konusunda ne kadar hassas olduğunu kamuoyu bir kez daha görmüştür"dedi. Ayaş'ın kalkınması adına bu fabrikanın önemli bir saç ayağı olacağını da ifade eden Arslan "Çünkü burada çalışanların çoğu yöre halkından oluşuyor. Biz burada köylüyle sözleşmeli tarım yaparak Ayaş'ta salçalık domates üretilmesini sağladık. Köylüye fide, gübre, ilaç desteği vererek, ziraat mühendislerimiz aracılığıyla tarla ürün kontrollerini yaptık" şeklinde konuştu.
ÜRÜN HASADI TAVAN YAPTI
Domates hasadında tavan yaptıklarını belirten Ramazan Arslan, "Fideler geçen yıl baharda ekildi, yazın toplandı ve bu dönemde de ilk salçamızı ürettik. Üreticimizin ve kurumumuzun uyumuyla dağıttığımız ve kontrollerini yaptığımız fidelerin bir dönümünden 18-20 ton domates aldık. Yöre tarihinde bu görülmemiş bir şey oldu. Tesisimizde günlük 40 ton domatesten 5 ton doğal ve kaliteli salça üretimi gerçekleşiyor. Fabrikamız da gün geçtikçe büyüyor. Şimdilik üç vardiya ile çalışılan tesis ilerde büyük bir istihdam alanı olacak' dedi. Arslan, 'Fabrika ile bölge ekonomisi ivme kazanacak. Fabrikaya ciddi anlamda istihdam yapılacak. Domates suyu ve marmelat üretimi ile ilgili de çalışmalarımız olacak' şeklinde konuştu.
FABRİKA İHTİYAÇTAN DOĞDU
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Meryem Uğur, "Akkaya Salça Fabrikası ihtiyaçtan doğdu. Daha doğrusu köylünün her yıl çöpe giden 3 ton domatesi fabrikanın temeli oldu" dedi. Uğur, "Fabrika olmadan önce topraklarımız verimli oluğu için çok miktarda domates üretiyorduk, Büyükşehir Belediyesi'nin fide ve diğer destekleriyle bu üretim çok daha fazla oldu. Köylülerin yüzde 90'ı domates yetiştirir burada. Aşırı üretim özellikle de domatesimizin para etmediği yıllarda elimizde kaldı, çürüdü. Bu şekilde elde kalan 3 ton domates her yıl çöpe gitti. Başta ikinci el domatesleri değerlendirmek için yola çıktık ama Büyükşehir'in desteğiyle hayalimiz fabrika oldu. İlk başta İl Özel İdaresi Bakarken biz talepte bulunduk ve 2011'de teknik arızalar nedeniyle 2 yıl üretime geçemedik. Büyükşehir Belediyesi bize bu tesisi kurdu ve ilk üretimimizi de bu yıl yaptık" diye konuştu.
'ALTINDAN KALKAMAZSINIZ' DEDİLER
Söz konusu fabrika için 4 yıl çabaladıklarını belirten Meryem Uğur, "Biz bu işi gündeme getirdiğimide bize güldüler, kadınsınız 'fabrika çevirmek kolay iş değil, altından kalkamazsınız' dediler ama belediyenin katkılarıyla fabrika kuruldu" diye konuştu. Her adımında emek verdikleri bu işte kendi patronları olduklarını söyleyen Uğur "Evimizden çıkıyor tarlamızda ürettiğimizi fabrikada salçaya çeviriyoruz. Salçamızda çok iddialıyız. Deneyenlerden olumlu dönüşler aldık, lezzetinin çok güzel olduğu ifade ediliyor. Ankara'da kadınların kurduğu fabrika olmasıyla da bir ilk. Üretim yaparken hijyen ve kaliteye önem veriyoruz, el değmeden kaynattığımız domatesleri pastörize edip salça olarak kutuluyoruz" dedi.
HEDEF DÜNYA MARKASI OLMAK
Kendi
ürettikleri organik domatesleri zamanla sanayiye kazandırmayı başaran Ayaşlı kadınların hedefi salçada hem üretim hem de kalite bakımından dünya markası olmak. Tarladan topladıkları taze domatesleri sanayinin işçiliğine teslim eden kadın girişimciler, performans ve işçilikle kadının da patron olabileceğini gösterdi. "tüm yemeklere biz renk vereceğiz" diyen Meryem Uğur, "Ankara'nın halis toprağında namını Türkiye'ye duyurmuş Ayaş domatesinden yapılan Akkaya Salçada iddialıyız. Ayaşlı kadınların salçasını marka yapmak istiyoruz, hedefimiz salçamızı dünyaya yedirmek" dedi.