Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, sonbahar ve kışın başlangıç döneminin havanın ani soğumasından dolayı kalp ve damar sağlığı için oldukça riskli dönemler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bardakçı, "Soğuk, tüm damarlarda kasılma yaparak, kalbin iş yükünü çok artıracağından kıyafet seçimi, üşütmeyecek şekilde olmalı. Özellikle nar, alıç, siyah üzüm, kara erik, ahududu, Trabzon hurması ve kızılcık başta olmak üzere koyu renkli sonbahar meyveleri içerdikleri antioksidanlar sayesinde başta koroner damarlar olmak üzere tüm kalp damar sistemini korurlar, yenilerler ve kolesterol seviyesine olumlu yönde katkıda bulunurlar." Kışın metabolizma yavaşladığından diyete dikkat edilmesi ve yürüyüşle desteklenmesini öneren Bardakçı, "Sonbahar balıkları olan sardalya ve hamsi, içerdikleri omega ve koenzim Q10 sayesinde kalp ve damarlarımız için çok faydalıdır" dedi. Bardakçı, özellikle kalp hastalığı olanların mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini vurguladı.