X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ankara'nın lezzeti tarihe karışacak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ankara'nın lezzeti tarihe karışacak

  • Giriş Tarihi: 3.2.2016
Ankara'nın lezzeti tarihe karışacak
Ankara'nın lezzeti tarihe karışacak

Sadece Ankara'ya özgü olan 'yumurta gobit' zamana yenik düştü. Ankara Kalesi eteklerinde sıraya giren gobitçilerin maharetli elleriyle hazırladığı yumurta gobit artık yok denecek kadar azaldı

Sadece Ankaralıların bileceği, 19 Mayıs ve Osmanlı Stadı'nın yanında, Ankara kalesi ve sanayi merkezlerinin bir köşesinde mütevazi bir arabada müşterilere sunulan 'yumurta gobit' kaybolmanın eşiğine geldi. Satıcılarının "bir yol parasına satıyoruz" dediği efsane lezzet onlarca yıllık geçmişine rağmen ilgi görmediği için tarihe karışacak. 40 yıllık yumurta gobitçi Hasan Ulukuş (53), "Çocukluğumdan beri sattığım yumurta gobitleri satmakta zorlanıyoruz ne alıcısı kaldı ne de satıcısı" diye konuştu. Ulukuş, "Doğma büyüme Ankaralıyım, kendimi bildim bileli Ankara'ya özgü olan gobiti satıyorum. Eskiden sabahları taş fırınların önünde gobit arabalarıyla kuyruk oluştururduk ancak şimdi arabaların başında sinek avlıyoruz. Dahası eski satıcıların yüzde 60-70'i artık gobit satmıyor, satanlarda öldü gitti. Arabasıyla müşterilerin yolunu gözleyen yumurta gobitçiler artık yok denecek kadar azadı. Eskiden yiyen, talep eden çoktu ancak yeni nesil hiç bilmiyor, şu anda yiyeler gobiti bilen ve eski müşteriler" dedi.

TAŞ FIRIN GİTTİ, GOBİT BİTTİ

Yumurta gobitin tükenmesinde özellikle artık kalmayan taş fırınların etkili olduğunu söyleyen esnaf Ulukuş, "Gobiti gobit yapan taş fırında odunla özel bir unla yapılmasıydı. Taş fırınlar yerini elektrikli fırınlara bıraktı gobitte tarih oldu. Gobitin yeni nesle aktarılamaması, tanıtılmaması, köşe başı dönercilerinin bu kültürün yerini alması da gobiti unutturdu. Fırıncılar bir gece öncesinden ekmekleri yapmaya başlar büyük tenekelerde yüzlerce yumurtayı haşlardı. Sabah gelen gobitçi de yumurta ve ekmeğini alarak satışı çıkardı. Özellikle sanayi bölgeleri, iş merkezleri ve mahalle aralarında satılırdı ve genelde işçi yemeği olarak bilinirdi. Eskiden günde 200-300 tane satılırken şimdi 50 tane zor satıyoruz. Özellikle kış mevsiminde satışlar daha da düşüyor" şeklinde konuştu.

SADECE 30 KİŞİ KALDI
"Yumurta gobitin eski ustaları artık yaşamıyor" diyen Ulukuş, Ankara'da yumurta gobiti satan 30 kişi kaldığını söyledi. Ulukuş, "İzmir'in nasıl bozası varsa Ankara'nın da yumurta gobiti var. Bu efsane lezzet yaşatılmalı, gelecek nesiller bunu tatmalı, bilmeli. Hala Ankara'nın her yerinden almaya gelen özel müşteriler var. Ben kaybolmaması için ömrün yettiğince satacağım hem ekmeğimi kazanacağım hem de Ankara'nın lezzetini unutturmayacağım. Ancak desteğe ihtiyacım var yumurta gobiti yaşatmak için Ankaralının destek ve ilgisine ihtiyacım var. Gobit ekmeği, yumurta, taze soğan, maydanoz ve domates ile yapılan gobitimize sahip çıkalım" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.