Organik yumurtaya talep artınca sahtekârlara da gün doğdu.
Yumurta sektörü yıllık 4 milyar liralık ciroya sahip… Yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sektör şu sıralar zorlu bir dönemden geçiyor.
Bir yandan kayıt dışı tavuk işletmeleri diğer yandan artan maliyetler… Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya ile sohbet imkânı bulduk.
Konya, "Köy tavuğu, gezen tavuk, organik yumurta" oyununa dikkat çekiyor.
Yılda sadece 60 milyon adet organik yumurta üretildiğini anımsatıyor ve ekliyor;
"Bu firmalar hem vatandaşın cebi hem de sağlığını tehdit ediyor. Kirli, gübreli yumurtayı samanın içinde köy yumurtası diye satıyorlar. Üstelik 3-4 misli fiyatla!" Bu yumurtalar, üretim standardına aykırı, etiketleme tebliğine aykırı pazarlanıyor.
Vergisini ödeyen işletmeler için de haksız rekabet demek. Bakanlığa kayıtlı bin 100 işletme var. Organik üretim yapan işletme sayısı ise çok az. Bugün yaklaşık 20 milyon tavuk kayıtsız. Konya, başlangıçta yerel ölçekte olan bu üretim şeklinin yaygınlaştığına dikkat çekiyor. Peki, bu organik oyunu nasıl önlenecek? Bakanlığın biyogüvenlik denetimi yapması gerektiğini belirterek, vatandaşları şu sözlerle uyarıyor;
"Siz siz olun üzerinde pislik olan yumurtaları almayın!"
***
Hazır yumurta uzmanlarını bulmuşken, bu konuda merak ettiklerimi de sorayım dedim. Birliğin Genel Sekreteri Hüseyin Sungur da tüketimde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Organik yumurta alırken ürün sertifikasını mutlaka kontrol edin.
Temiz, kuru, güneşe maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilen yumurtaları satın alın.
Dış kabuğu dışkılı, temiz olmayan yumurtaları almayın.
Yaşam tarzınıza en uygun ve sizin için en ekonomik boyuttakileri alın.
Yumurta ürünü alırken ağzı mühürlü, açılmamış olanları alın.
Yumurtanın sarısı tavuğun hangi yiyecekle beslendiğini gösterir. Besleyici değerini etkilemez.
Marketten alınan yumurta embriyo içeremez.
Sıcaklık değişimi yumurta için önemli.
Buzdolabında saklamaya başlandıysa sürekliliği sağlanmalı.
Buzdolabından çıkarılan yumurta 2 saatten fazla dışarıda tutulmamalı.
Yumurta en iyi kendi ambalajı içinde, etiket bilgileri ile muhafaza edilmeli.
Kesinlikle çatlamış yumurta almayın.
Yumurta haşlarken bir miktar tuz atın, yumurta çökmüyorsa bayat demektir, tüketmeyin.
Eve getirirken çatlayan yumurtayı temiz bir kaba kırıp ağzını kapatarak buzdolabında muhafaza edin, iki günde tüketin.
A sınıfı yumurta sofralık tüketilir.
21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır.
Yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla tutulamaz.
Bakteri olasılığına karşı yumurtanın çiğ veya az pişmiş tüketilmemesi öneriliyor.
Anlaşılan o ki! Yumurta deyip geçmeyin, hele de organikte paketi iki kere inceleyin. Sertifikasız olanı asla almayın.