X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kuşburnu geçim kaynağı oldu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kuşburnu geçim kaynağı oldu

  • Giriş Tarihi: 21.10.2016
Kuşburnu geçim kaynağı oldu
Kuşburnu geçim kaynağı oldu

Çubuk’ta dağlık köylerde yaşayanlar, topladıkları kuşburnundan marmelat ve reçel yaparak hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor

Çubuk'ta dağlık köylerde yaşayanlar, topladıkları kuşburnundan marmelat ve reçel yaparak hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor
Çubuk ilçesinde, "dağlardan gelen lezzet" olarak bilinen kuşburnundan yapılan reçel ve marmelatlar, vatandaşların geçim kaynağı oldu. Çubuk'un dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan yaban meyveleri, marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor. Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor. Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor. Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor. Yapılan ürünlerin bir kısmı satış için bekletiliyor, bir bölümü de köylülerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.

"HERŞEYE İYİ GELİR"
Köy sakinlerinden Atike Genç, babaannesinden öğrendikleriyle reçel, marmelat ve pestil yaptığını, bunların bir kısmını sattığını bir kısmını ise kışlık yiyecek olarak kullandıklarını söyledi. Ürettikleri marmeladın çok lezzetli olduğunu ifade eden Genç, "Güzel bir kış meyvesi, her şeye iyi gelir. Kurutulan kuşburnunun çayı olur. Özellikle kışın kaynatılarak içildiğinde hastalığına çok iyi gelir. Zahmeti çok, biraz uğraşmak gerekiyor ama sonucu çok güzel oluyor" dedi.

"60 KİLO TOPLAYABİLİYORUZ"
Ekim ve kasım aylarının kuşburnu sezonu olduğunu aktaran Genç ise yılda ancak 300- 400 kilogram marmelat yapabildiklerini belirterek şunları söyledi: "Bir günde çoluk çocuk 50-60 kilogram ancak kuşburnu toplayabiliyoruz. Çok zahmetli oluyor ama aile bütçemize de katkı sağlıyoruz. Bu yıl soğuk vurmasından dolayı dağdaki meyveler de etkilendi. Son zamanlarda şehirdeki vatandaşlar da bizimle birlikte meyve toplamaya başladılar. Bu da meyvelerin azalmasına neden oluyor. Marmelatın kilosu 20 liraya satılıyor."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.