lezzetleri

Giriş Tarihi: 8.8.2017 12:08
Paskalya lezzetleri

Her yıl Mart sonundan Nisan sonuna kadar süren , tüm Hristiyanlar tarafından kutlanıyor. Bu önemli bayramın en önemli geleneği de kişilerin birbirine çikolata veya kurabiyeden yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmeleri. Ve tabii ki Paskalya çöreği de mutlaka pişiriliyor…

Kolay paskalya çikolatası

10-15 adet

Malzemeler

1 su bardağı dolusu kek, kurabiye veya bayat ve kurutulmuş ekmek kırıntısı

1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz

2 tatlı kaşığı kakao

1/2 su bardağı süt

4-5 yemek kaşığı bal

Üzeri için Hindistan cevizi rendesi

Hazırlanışı

Bu tarifte daha önce yaptığınız kekten veya kurabiyeden kalanları veya bayat ekmeği kurutup kırıntı haline getirip kullanabilirsiniz. 1 su bardağı dolusu kek, kurabiye veya bayat ekmek kırıntısını, ceviz ve kakao ile karıştırın. Sütü ilave edin. Tüm malzeme ıslanmalı ama çorba gibi olmamalı. Karıştırın. Eğer malzeme kuru kalmışsa azar azar süt ilave edin. Balı ekleyin. Tadına bakın. Elinizle yuvarlayarak toplar haline getirin. Hindistan cevizine bulayarak servis yapın.

Paskalya yumurtaları

12 adet

Malzemeler

12 adet beyaz yumurta

Minik yapraklı yeşillikler (maydanoz, taze kekik, mercanköşk vb.)

İnce çorap

Bolca soğan kabuğu

Hazırlanışı

Yumurtalara suyla ıslattığınız yaprakları yapıştırın. İnce çorabı yavaşça geçirin ve iple sıkıca bağlayın. Yumurtaları bol soğan kabuğu ve su dolu yayvan bir tencerede 2-3 saat kadar kısık ateşte haşlayın. Çorabı ve yeşilliğini ayırdığınız yumurtaların üzerlerini hafifçe yağlayın. Önemli not: Soğan kabuğu elde etmek için, kilolarca soğan doğramanıza gerek yok. Yakınınızdaki bir markete gitmeniz ve soğan standında birikmiş soğan kabuklarını bir poşete doldurmanız yeterli. Hem kolay hem de zahmetsiz bir çözüm. Ben öyle yaptım.

Tavşan kurabiye

15-20 adet

Malzemeler

125 gram yumuşak tereyağı

1 yumurta

4/3 su bardağı organik pudra şekeri

2 su bardağı organik tam buğday unu

1 çay kaşığı tarçın

Süsleme için badem, kırmızı biber, yaban mersini, Karanfil

Hazırlanışı

Tüm i derin bir kaseye aktarın. Yumuşak bir hamur olana değin yoğurun. Buzdolabı poşetine sarın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlak haline getirin. Tavşanın kulakları için ikiye böldüğünüz bademleri, gözleri için karanfili, minik tavşanların burnu için kırmızı biberi, büyük tavşanlar içinse yaban mersini kullanın. Şekil verdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirin.

Paskalya çöreği

6-8 kişilik

Malzemeler

42 gram yaş maya

400 gram ılık süt

350 gram toz şeker

4 yumurta (Birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)

250 gram tereyağı

1 kilo un

6 gram damla sakızı

4-5 gram mahlep

Üzeri için file badem

Hazırlanışı

İlk önce damla sakızını havanda 1 çay kaşığı toz şeker ile dövün. Sütü ılıtın. Mayayı elinizle ufalayarak ekleyin. Toz şekeri de ilave edin. 4-5 dakika bekletin. Bir kasede yumurtaları iyice çırpın. Tereyağını eritin ve ılıtın. Köpüren mayalı karışıma, yumurtaları ve tereyağını ekleyin. Damla sakızı, mahlep ve elediğiniz unu da ilave edin. Unu yavaş yavaş ekleyin. Yumuşacık bir hamur elde edene değin yoğurun. Üzerini örtün ve 1 saat kadar bekletin. Hamur iki katına ulaşınca, küçük bezelere ayırın. Üç uzun şerit oluşturun. Örgü yapın ve örgünün iki ucunu birleştirin. Ufak örgü çörekler elde edin. Üzerine yumurta sarısını biraz sulandırarak sürün. File badem serpin. Bu halde 1 saat kadar daha dinlendirin. Fırını ısıtın. 180 derecede 35-40 dakika pişirin.

Yazı: İpek KUŞÇU

ARKADAŞINA GÖNDER
Paskalya lezzetleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz