Bu hafta içinde yeğenim beni Üsküdar Selimiye'deki Birtat meyhanesine, sahibinin yakıştırdığı sıfatla, 'Et Lokantası, Ocakbaşı'na götürdü. Yeğenimin önerilerine güvensem de, Selimiye'de kayda değer bir meyhaneyle karşılaşacağıma hiç ihtimal vermedim ve gitmeden önce internette araştırdım. Meğer 1956 yılından beri aynı ailenin elinde hizmet veren mekanın tahmin edemeyeceğim kadar müdavimi, hatta bağımlısı varmış. Yine de, Kışla Caddesi'nin sonunda, araç girmeyen kesimde, Selimiye Kışlası'nın kapısına on beş metre mesafedeki bu nesli tükenmiş İstanbul meyhanesinden içeri girdiğimde, kuşkumu tam olarak üzerimden atabilmiş değildim. Burası küçük, duvarlarında resimler asılı, tipik bir salaş meyhane. Karşıdaki büyük meze dolabının ardında mutfak, yan tarafta ise ızgara olarak kullanılan ocakbaşı var. Solumda, bir zamanlar siyah beyaz reklamlarını hatırladığım, AGA ve Simka marka iki radyo gözüme takıldı. Masalarda sanki zamanın gerisinden gelmiş, efendi gibi yiyip içmesini bilen aydın kesimden kadın ve erkekler oturuyordu. İçki siparişinin ardından soğuk meze tepsisi getirildi. Beyaz peynir, yoğurtlu ıspanak, beyin salatası, fava ve süzme yoğurt ile başladık. Peynir ve yoğurdun kalitesi gerçi diğer mezeler hakkında ipucu veriyordu ama ardından tattığım soğuk mezelerin mükemmelliği tüm kuşkuları dağıtmaya yetti. Az sonra ortaya dumanı tüten Arnavut ciğeri geldi. Bir lokma tattım ve mutfağa koştum; dükkanın sahibi Murat Usta'ya böylesine nefis ciğer tavayı daha önce yemediğimi söyledim. Ama ondan sadece ciğerin özel bir işlemden geçirildiği ipucunu alabildim.
MEMNUN EDEN ZİYAFET
Bundan sonra Murat Bey'e tümüyle teslim olduk. Üzerine toz kırmızıbiber gezdirilmiş güveçte işkembe, demir tavada getirilen uykuluktan kokoreç, böbrek ve billur birbiri ardından sofrada yerini aldı. Bu kadar iyi hazırlanmış, böylesine lezzetli sakatatı evimde bile yememiştim. Aslında çoktan mide kapasitemiz dolduğu halde ızgara kaburga, uykuluk ve burada satır et tabir edilen şiş köfteden oluşan karışık et de söyledik; üzeri kıyılmış domates, biber ve çeşitli kokulu otlarla kaplı, kıtır lavaş pidelerle örtülü olarak koca bir tabakta servis edildi. Nihayet tadımlık sıcak irmik helvası, meyve tabağı ikramı ve kahvelerle bu hepimizi son derece memnun eden ziyafet noktalandı. Ayrılırken ödediğimiz her şey dahil kişi başı 75 liranın her kuruşu hak edilmişti.
Beğendiklerim
Selimiye Kışlası'nın yanı başında 1956'dan beri hizmet veren bir İstanbul meyhanesi. Ortam, yemekler ve servisten çok mutlu olduk. Şimdiden buranın bağımlısı olduğumu söyleyebilirim.
Beğenmediklerim
Hafta sonu için birkaç gün öncesinden rezervasyon yapılmazsa, yer bulmak mümkün değil. Kusur aradım; sadece irmik helvasının esmer rengi gözümü rahatsız etti, o kadar.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians ****
Birtat Selimiye Kışla Cad. No: 57, Üsküdar Tel: 0216 553 66 64