Kastamonu'nun Siyez'i ile birlikte 10 bin yıllık geçmişi olan ikinci çok özel lezzetli bulgurumuz Kavılca ile lüks bir markette karşılaşabileceğimi hayal bile edemezdim; oysa Kanyon'daki Dean & Deluca onu çoktan raflarına yerleştirmiş bile. Hatta çocukluğumda damağıma kazınan lezzeti tekrar bulduğum eski Kars kaşarı ve Kars gravyeri gibi şarküteri ürünlerimiz, bazı çok iyi zeytinyağı markalarımız da bu yeni mekanın raflarını süslüyor. Kuşkusuz New York kökenli bu restoran-market zincirinin Türkiye'deki ilk şubesinde hep yerli ürünler yok. Ana firmanın ithal ürünleri, belli başlı yabancı şarap ve sert içkiler, nadide peynir ve et çeşitleri, özel olarak yaptırılan ekmekler de satılıyor. Bir yandan yemek yerken bir yandan da alışveriş etmeyi seven benim gibi birçok kişi, sipariş verir vermez, vitrinleri dolaşıp ürünleri incelemeye ya da camekanlı dolaptan şarküteri ürünleri seçmeye başlıyorlar. Dean & Deluca'nın restoranına gelince; burada kahvaltıya en az yemekler kadar önem verildiği, kahvaltı menüsünün zenginliğinden belli. Kuşkonmazlı, keçi peynirli omletten Türk usulü pastırmalı 'Eggs Benedict'e dek birçok özgün kahvaltılık arasında, bir de 'Babka' adlı, bol miktarda kaliteli çikolata parçalarıyla pişirilmiş tava ekmeği ile kek arası bir ürün var ki, akıllara ziyan. Bunu krokanlı ceviz ve portakallı karamel sosla servis ediyorlar.
DOKUZ ÇEŞİT ANA YEMEK
Yemek menüsünde başta ev yapımı rozbif tabağı ve taptaze şarküteri ürünleri ile Stilton ile başlayan bir dizi nadide peynirin de yer aldığı 'Başlangıçlar'ı, çok zengin 'Salata ve Sandviçler' bölümü izliyor. Dokuz çeşit ana yemek saydım; az ama öz seçenekler arasında ıstakozlu mac'n cheese, tavuklu pot pie ilgimi en çok çekenlerdi. Yemekte beş kişiydik. Çoğumuz önce özgün çorbaları tercih etti; ben yemeğimi büfedeki değişik hazır soğuk yemeklerden oluşturdum: Hakiki yengeç etinden iki köfte, deniz ürünleri salatası ve yabani pirinç salatası. Ana yemek olarak ısmarlananlardan tavuklu pot pie, üstü peynirli bir hamurla örtülüp fırınlanmış çok lezzetli bir sulu yahniydi. Mac'n ceheese ise içinde parça parça ıstakoz eti bulunan, krema ve rendelenmiş peynir ile zenginleştirilmiş bir penne makarnasıydı ve dev bir porsiyon halinde geldi; ancak bitirilemedi. Yanında kızarmış patatesle bonfile ve yabani pirinç, bezelye ve kuşkonmaz ile servis edilen ızgara somon da başarılıydı. Yemekte şarap içildi. Tatlıların çoğu Amerikan tarifleriyle hazırlanmıştı ama biz doğrudan kahvelere geçtik. Yediklerimiz gerçekten iyiydi; kişi başına yaklaşık 100 TL hesap ödeyip, mutlu ayrıldık.
BEĞENDİKLERİM
Kuşkusuz çeşit sayısı New York'taki merkez ile kıyaslanamayacak kadar az. Yine de konsept korunmuş. Çeşitlerin giderek artacağını umuyorum. Yemekleri çok lezzetli buldum; servisten de memnun kaldım.
BEĞENMEDİKLERİM
Yemek ve şarap fiyatları şık restoranlar düzeyinde. Birçok ithal ürünün fiyatı da kabul edilebilir. Ama 125 gram karamelli patlamış mısırın 10, bir o kadar wasabili yerfıstığının 25 TL'ye satılması yadırgatıcı.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Dean&Deluca Kanyon, Büyükdere Cad. 185. Levent
Tel: (212) 353 55 02