Beyoğlu'nun belli bir estetik ürünü olan binalarının ortasına dikilen Demirören AVM heyulasına sempati duyanlardan değilim. Onun yarattığı basınç sonucu komşu binaların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını biliyorum. Ne var ki Fransa'nın gözde otel ve restoranlarından Mama Shelter, İstanbul şubesi için burayı seçmiş. AVM'nin Ağa Camii sokağındaki yan kapısından girilen bu yeni otel ve restoranın Paris'teki başarısının birkaç nedeni var. Club Med'lerin kurucusu Trigano ailesi tatil köylerini satıp bu projeyi başlatmış, en ünlü tasarım ustalarından Philippe Starck'ı da yanlarına almışlar; restoran menülerini ise büyük mutfak ustası Alain Senderens ve onun restoran şefi Jerome Bechtel'e emanet etmişler. Biz dört kişi, pazar akşamı dördüncü kattaki restorana çıktık. Başarılı dekorasyonu size samimi bir ortamda yemek yediğinizi hissettiriyor. Arkada açık bir mutfak var. Kare şeklinde dev bar tezgahı mekanın merkezinde; tepesindeki sırığa dizili rengarenk bebek can simitleri de salona canlılık katıyor. Müziğin dozu iyi; sohbeti etkilemiyor. Menüde mezeler başlığı altında çeşitli salatalar, yaprak sarma, kızarmış kalamar, dana ilik, marine somon ve Türk peynirleri tabağı yer alıyor. Ana yemekler ise vejetaryenler için domates soslu bir buğday yemeği, Boşnak eti ile süslenen, dirsek şeklinde makarna, tavuk lolipopları, 'Mama'nın yoğurtlu kebabı', ıspanak yatağında ızgara levrek, dana tartar, antrkot ve Alain Senderens'in spesiyalitesi Boeuf Bourguignon'dan oluşuyor. En az iki kişinin paylaştığı iki ana yemek daha var. Birincisi kuru fasulye, pilav ve cacık. İkincisi de dana yanağı parmentier ve yeşil salata. Menüdeki pizzalar pazar günleri yapılmıyormuş. Tatlılar da bazı yemekler gibi iki-üç kişilik; tahinli çıtır kabak tatlısı dışında hepsi özgün.
MENÜDE BİR BAŞYAPIT
Biz yemeklerin önemli bölümünü tattık. Mercimek salata ve dirsek makarna hafif ve lezzetliydi. Büyük demir tencerede iki kişilik, Fransız eli değmiş lezzetli kuru fasulye, pilav ve cacık ile yanında sarımsaklı ekmekle sunulan, enlemesine iki parçaya ayrıldıktan sonra fırında iliğinin üzeri kızartılmış çok iri sığır kemiği dört dörtlük, şaraplı sığır eti Boeuf Bourguignon ise bir başyapıttı. Yemekte birer kadeh şarap içtik. İki-üç kişi için düşünülmüş harika bir tart tatin'i de paylaştık ve kişi başına 85 TL civarında hesap ödeyerek, İstiklal Caddesi'nin kalabalığına karıştık.
BEĞENDİKLERİM
Yemekler dört dörtlük. Gerçi Fransız mutfağından da spesiyaliteler var ama menüde usta eli değmiş nice Türk mutfağının örneğini buluyorsunuz. Atmosfer hoş; servis biraz ağır olmakla birlikte iyi.
BEĞENMEDİKLERİM
Beyoğlu'nda otoparklara uzak böyle bir restorana ulaşmak ve çıkışta tinerciler arasından yürümek oldukça riskli. Buranın daha farklı bir yerde olmasını tercih ederdim.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians ****
Mama Shelter İstiklal Caddesi No: 50-54, Beyoğlu
Tel: (212) 252 01 00