X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Şef Cihan Arıcan'dan ideal mutfak önerileri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Şef Cihan Arıcan'dan ideal mutfak önerileri

  • Giriş Tarihi: 11.5.2013

Dekorasyon dergisi Home Art, geçtiğimiz sezon Şefler Yarışıyor programının birincisi olan şef Cihan Arıcan ile keyifli bir tura çıktı ve işin tam anlamıyla mutfağında olan birinden, ideal mutfak tanımını öğrenmeye çalıştı. İşte detaylar

Biz erkekler yaşadığımız evi seçerken bir yatak odasına, bir de banyosuna bakar ve tamam deriz. Ancak kadınlar için durum tam tersidir. Mutfak onlar için yaşamsal bir önem taşır. İdeal bir mutfak denince, benim için girdiğim hayal dünyasından çıkmak biraz zor oluyor. Beyazın hakimiyetinde, ancak zıt renklerin de kullanıldığı bir mutfak tercih edebilirim. - Evyenin pişirme ünitesinden uzak konumda ya da ayrı konumda olması da hijyen ve kimyasal bulaşma, (kimyasal maddelerin gıdalara temasından doğabilecek riskler) faktörlerini en düşük seviyeye indirgemede dikkat ettiğim noktalardan biridir. - Mutfakta olması gereken en önemli unsurların başında keskin hatlardan ziyade yuvarlak hatlar gelir. Şöyle açıklamak gerekirse; tezgah ve diğer konumların köşelerinin, yuvarlak köşe ve bitimlere sahip olması bakteriyel açıdan çok önemlidir. HACCP (hazard analysis and critical control points) sistemine göre kritik kontrol noktaları ve analizine göre bu detay önemlidir. - Ev tipi mutfaklar da dâhil tezgahlarda kullanılacak materyallerde ahşabı tercih etmiyorum. Buna alternatif olarak pvc veya mermeri seviyorum. Sebebine gelirsek; ahşap, hangi ağaç türü olursa olsun doğası gereği gözenekleri olan yaşayan bir malzemedir. Bakteri barındırması düz yüzeylerden daha fazladır. Tezgah dışında dikkat edilmesi gereken başka bir husus da lavabo derinliği ve genişliğidir. Yemek yaparken çıkan kaplar ve yiyeceklerin kalanları için mutlaka derin bir lavabo seçilmeli. - Mutfak dolap yüksekliklerinde unutulmaması gereken detaylardan biri de; alt rafların yerden yüksekliğinin15 cm'den aşağı olmamasıdır. Ne kadar temiz olursanız olun yerde mutlaka toz vardır. Aynı zamanda dolap kapakları ne kadar az kulplu veya otomatik açılır kapanır sistemli olursa o kadar hijyenik ve pratik olur. - Porselen takımları, tencereler, baharat, bakliyat gibi ürünlerin kavanozları raflarda biriktiğinde fazlaca ağırlık yaparlar. Mutfak raflarının ve çekmecelerinin kesinlikle sağlam olması ve ağır yüklere dayanabilmesi gerekir. Mutlaka çözüm sunan sistemler ile desteklemek gerekir.

DAVLUMBAZ ÖNEMLİ
- Mutfağın ortasında yer alacak olan pişirme ünitesi ve hemen yanındaki büyük bir çalışma tezgahı; tezgahın alt kısmında yemeklerimi bekletmeden sıcağı sıcağına sunabileceğim tabak raflarım... Tabii ki tezgahın karşı tarafında yemeğin sunumunu bekleyen acıkmış misafirler; lezzetli bir sunum için gerekli olanlar diyebilirim. - Davlumbazın iyi bir marka olmasına özen gösterin. Mutfakta ne kadar az duman ve koku altında kalırsanız, o kadar rahatlıkla ve keyifle yemek yaparsınız ve evinizi kötü kokulardan yüksek oranda uzak tutarsınız. Bir şef olarak küçük bir ipucu vermek isterim. Kötü kokuları engellemek için mutfakta küçük bir cezvede bir çay bardağı kadar sirkeyi kaynatırsanız aynı anda yemek pişirirken doğabilecek kötü kokuları minimuma indirmiş olursunuz. - Yıkama ünitesinin hemen altındaki çekmecede mutlaka temizlik ürünleri yer almalı. Saklama kapları ile temizlik ürünleri aynı rafa veya çekmeceye konmamalı. - Pişirme bölümünde ocakla beraber aynı zamanda ızgara bulunması çok kullanışlı. Izgaraların kolayca çıkarılabilir olması da fonksiyonel bir özellik. Biz aşçıların en sevdiği model batarya asansör tipi bataryalardır. Bu bataryalar ile rahatça sebze ve meyve yıkarken etrafta oluşabilecek çöpleri de lavaboya kolayca aktarabiliriz.