X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kandil simidinizi kendiniz yapın
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kandil simidinizi kendiniz yapın

  • Giriş Tarihi: 3.8.2013

Osmanlı'dan beri simit çeşitleri mutfağımızdan eksik olmuyor. Yapımı çok kolay olan bu kandil simidi tarifi, Kadir Gecesi'ni tatlandıracak...

Çikolatalı susamlı bisküvi
Birkaç hafta önce, tatlı krizine girip çikolatalı kurabiyeye benzer bir şey yemek isterken, mutfak tezgahının üzerinde duran çikolatayı gördüm. Çikolatanın yanında da kandil simidi vardı. Bu ağızda dağılan simidi ve çikolatayı aynı anda yedim ve işte o an susamla çikolatanın uyumu beni benden aldı. Bunun üzerine, kandil simidi hamuruyla bir bisküvi hazırlamaya karar verdim. Paylaştığım kandil simidi tarifiyle yaklaşık 35 adet yuvarlak kurabiye yapabilirsiniz. Hamurdan, cevizden biraz büyük parçalar koparın, avcunuzda yuvarlayın. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine dizin. 200 derecede ısıtılmış fırında, 20-25 dakika pişirin. Bir ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Çikolatayı, benmari usulü eritin. Bunun için, sütlü çikolatayı küçük küçük kesin ve ufak bir tencereye alın. İçerisinde su kaynamakta olan daha geniş bir tencerenin içerine oturtun. Çikolata alttaki suyun buharıyla ısınır ve erir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kabın suya değmemesidir. Bu nedenle tencerenin ağzına, ısıya dayanıklı cam, yuvarlak bir kase oturtabilirsiniz. Çok fazla ısıya maruz bırakmadan, ufak parçalar halinde kesilen çikolatayı arada sırada bir spatula yardımıyla karıştırın ve hazır olunca sıcaktan kaldırın.

BUZDOLABINDA BEKLETİN
Susamları fırında ya da tavada yüksek ısıda, çabucak kavurarak renklendirin. Soğuyan kurabiyelerin üstüne, bir çay kaşığı yardımıyla erimiş çikolata döküp yayın ve susam serpiştirin. Bisküvilerin üzerindeki çikolata katmanı sertleşinceye dek, 15-20 dakika buzdolabında bekletin. Kuru bir yerde, kapalı bir kapta saklayın. Bu sıcaklarda, çikolata oda sıcaklığında eriyebildiğinden, üst üste değil de yan yana dizerek saklamanızı öneririm. Çikolatanın daha kıtır olması için, 5-10 dakika buzdolabında tutabilirsiniz.

Yapılışı:
Unu, tuzu, toz şekeri, mahlebi, kabartma tozunu bir kapta karıştırın. Yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırın. Unun ortasına yumurta sarılarını, oda sıcaklığındaki margarini, zeytinyağını ve sirkeyi koyup, el yordamıyla ya da hamur yoğurucu bir mutfak robotu yardımıyla kulak memesi kıvamında bir hamur haline getirin. Susamları yapıştırmak için kullanacağınız malzemeleri bir kapta iyice çırpın. Hamurdan kestane büyüklüğünde parçalar koparıp ince uzun, 1-2 cm çapında bir rulo oluşturucak şekilde açın. Rulonun iki ucunu birleştirerek simit şeklini verin. Simidi önce sıvı karışıma daldırın, sonra susama batırın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde, 200 derecede ısıtılmış fırında, 25-30 dakika pişirin. Susamların daha güzel bir renk almaları için, pişme süresinin son 10 dakikasında, fırının alt-üst ızgarasını da açabilirsiniz. Ancak bunu yaparsanız, tarifi ilk denemenizde fırını arada sırada kontrol etmenizi öneririm. Fırından çıkan simitleri, bir ızgara üzerinde soğumaya bırakın ve kapalı bir kapta muhafaza edin.

Malzemeler:
Yaklaşık 18 kandil simidi için:
4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı mahlep
250 gr margarin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
2 adet yumurta sarısı
1 küçük paket susam

Susamları yapıştırmak için:
2 yumurta beyazı
1 bardak su
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un