Eskiden yenmesi zaman alan, ritüeli olan yemeklerin sayısı daha fazlaydı. Örneğin İsviçre'nin hayvancılıkla geçinen dağ köylülerinin kendi ürünleriyle yaptıkları, doyurucu olduğu kadar etrafına toplanan kişilere keyifli saatler geçirten fondü gibi. İsviçre Peynir Birliği, 1930'da onu ulusal yemek ilan etmiş. Ama Fransa'da Rhone Alpleri'ni, İtalya'da da Piemonte ve Aosta Vadisi'ni kapsayan bölgenin ortak milli yemeği demek daha doğru olur. Fondünün aslı peynirle yapılıyor; portatif bir ocağın üstüne oturtulup ortak kullanılan bir tencere içinde eriyen peynir, uzun çatallara takılan ekmek yardımıyla yeniyor. Ama 'fondue bourguignon' adı verilen, çatal ucuna takılı etin kızgın yağda pişirildiği ya da erimiş çikolataya, başta çilek olmak üzere çeşitli meyvelerin daldırıldığı versiyonları var. Geçenlerde Gayrettepe'den Fulya'ya inen cadde üzerindeki bir restoranın Fondue adını taşıdığını görünce, bir arkadaşımla gittim. Burası yeni açılmış bir rezidansın giriş katı. Fondü tenceresine rahatça ulaşılabilsin diye yuvarlak masalar kullanılmış. Burada sadece fondü yok. Özel bir peynirin ısıtılıp, eritilmiş kısmı kazınarak yendiği, raclette adlı İsviçre'de fondü kadar yaygın bir başka seçenek de var. Biz önden ithal et ürünleri tabağı ısmarladık. Ana yemek olarak peynir fondü istedik. Şarap menüsünden kadehle farklı şaraplar ısmarladık. Appenzeller, gravyer, tilster, emmentaler peynirleri ve karabiber karışımı fondü çok lezzetliydi. Fondü serisini meyveli çikolata fondüyle tamamlayıp kişi başı 110 TL ödeyip ayrıldık.
Beğendiklerim
Fondü Restaurant, merkezi konumu, zengin fondü, raclette ve İtalyan yemekleri menüsü, başarılı servis personeli ve modern atmosferiyle gözde mekanlar arasında yer almaya aday.
Beğenmediklerim
Restoranın dekorasyonuna özenildiği halde mekan fazla aydınlık. Ayrıca yuvarlak masalar da kolları pek uzun olmayan kişilere göre fazla büyük. Çatalı tencereye kadar uzatmak zor.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Fondue Restaurant Pazar Sokak No: 24/1, Gayrettepeİstanbul
Tel: (212) 267 28 67