Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Toprak yiyip 'dijital hayalet'lerle yemek yapacağız

Giriş Tarihi: 18.1.2014

Evlerimizde bizimle yemek pişiren holografik şeflerden içkiyi fazla kaçırdığımızda uyarı mesajı gönderen 'buz küpleri'ne, böcek barlarından topraklı yemeklere... İşte yakın gelecekte beslenme alışkanlıklarımızı ve gastronomiyi değiştirecek yenilikler

Teknolojik gelişmeler, yemek yapma, yeme-içme alışkanlıklarımızı ve gastronomiyi de hızla dönüştürüyor. Araştırma şirketi Stylus, önümüzdeki yıllarda restoranlara ve mutfağımıza hakim olacak yenilikleri saptadı. Üstelik bu yenilikler ütopik değil, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanıyorlar bile.

Holografik şefler
Jamie Oliver'den Mehmet Gürs'e usta şeflerle birlikte yemek yapmak ister misiniz? Electrolux Design Lab tasarım yarışmasının finalistlerinden biri, bu isteğinizi gerçeğe dönüştürmek için kolları sıvadı bile. Hologram teknolojisi sayesinde ünlü şefler ayağınıza gelip sizinle birlikte yemek yapıyor.

Dövmeli meyveler
İspanyol bir şirket, meyve ve sebzelere uygulanabilen bir 'dövme' geliştirdi. Bu teknoloji meyve ve sebzelerin üzerine logo, menşei bilgileri ve QR kodlarının basılmasına olanak tanıyor.

Chia tohumunun önlenemez yükselişi
Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler tarafından Kinoa Yılı ilan edilmişti ama uzmanlara göre gelecek chia tohumunun. Özellikle sadece çiğ gıdalarla beslenen veganlarca tercih edilen chia, ABD'de trend oldu bile. 'Süper gıdalar' listesindeki chia, protein, omaga 3, lif ve karbonhidrat zengini. Chia evde de yetiştirilebiliyor.

Alkole duyarlı buz küpü
İçkiyi fazla kaçırma sorununa 'akıllı buz küpleri' çare oluyor. İçki bardağının içine bu küplerden bir tane atıyorsunuz; fazla hızlı içtiğinizde rengi önce pembeye, sonra da kırmızıya dönüyor. Bu uyarıyı dikkate almadığınızda ise küp, arkadaşlarınıza cep telefonundan mesaj gönderiyor!

Sebzeli dondurma ve yoğurt
Eski dondurmaları unutun. Yeni trend sebzeli dondurma. Özellikle karalahanalısı revaçta. Aynı şekilde domatesli, havuçlu ve pancarlı yoğurt da yeni trendlerden. New Yorklular sebzeli yoğurdu bolca tüketiyor.

Ağızlara layık sanat eseri
Yiyecek tasarımı yeni ufuklara açılıyor... Bunun en iyi örneği de Louis Vuitton'dan Gucci'ye kadar pek çok markayla çalışan yiyecek tasarımcısı Andrew Stellitano. Stellitano lazer teknolojisinden yararlanarak yiyeceklerden sanat eserleri yaratıyor.

Ağacın yeniden keşfi
Dünyadaki gıda stoklarının azalmasından hareketle Çinli bilimadamları ağaçlardan karbonhidrat elde edecek bir metot geliştirdi. Bu yöntem şimdilik çok pahalı, ancak uzmanlar 10 yıl sonra bu teknolojinin yaygınlaşacağı öngörüsünde bulunuyor.

Böcek barları
Chapul markasının 'organik enerji barı' sloganıyla piyasaya sürdüğü bu yiyecek, başlıktan da anlaşılacağı gibi böceklerden üretiliyor. Ispanaktan daha fazla demir, somon balığından daha fazla B12 vitamini içeren böcek barları, çikolata, kahve, Hindistan cevizi ve zencefille tatlandırılıyor.

Besleyici toprak
Evet, Rene Redzepi ve Heston Blumenthal gibi meşhur şefler yıllardır 'yalancı toprak' kullanarak lezzetli yemekler hazırlıyorlar ama burada sözünü ettiğimiz halis muhlis toprak! Geçen yıl Tokyo'daki Ne Quittez Pas adlı restoran menüsüne topraklı yiyecekler ekledi: Topraklı patates çorbası, topraklı risotto, topraklı dondurma... Tokyo'daki bir başka restoranın şefi Yoshihiro Narisawa, toprağın 'umami' (Tatlı, ekşi, acı ve tuzlunun dışındaki beşinci tat) olduğunu söylüyor.

Kahvenin çekirdeği değil, meyvesi
Kahve meyvesi (içtiğimiz kahve, bu meyvenin çekirdeğinden üretiliyor) yeni 'süper gıda' olmaya aday. Bai markası, kahve meyvesinden içecek üretmeye başladı bile.

Protein gevreği
Tahıl gevreği tahtını yumurtanın akından üretilen gevreğe bırakıyor. Yumurta akı gevreği normal gevreklere göre çok daha fazla protein, buna karşılık daha az yağ ve tuz içeriyor.

İçinde sağlık var
Artık herkes sağlıklı beslenmenin önemini kavradı. Tabii gıda üreticileri de bu duyarlılıktan kâr etmeyi biliyor. Uzmanlar, yiyeceklerin üzerinde 'probiyotik', 'IQ geliştirici' gibi ibareleri daha fazla göreceğimizi söylüyor.

Akıllı bıçaklar
Electrolux Design Lab tasarım yarışmasından çıkan bir yenilik de akıllı bıçaklar. Bu bıçaklar yiyeceğe saplandığında, zararlı bakteri ve pestisit seviyesini, yiyeceğin şeker, yağ, protein oranıyla içerdiği vitaminleri gösteriyor. Bıçak ayrıca negatif iyonlar yayarak, yiyeceğin taze kalmasını sağlıyor.

İnteraktif lounge'lar
Tokyo'daki Logbar, girişte müşterilerinin ellerine birer iPad Mini tutuşturuyor. Tablette menü bulunuyor ama hepsi bu kadar değil. iPad Mini sayesinde müşteriler yan masadakilerin ne içtiğini görebiliyor, 'beğenebiliyor' ve ısmarlayabiliyor. Hatta isteyen kendi kokteylini tasarlayıp menüye koydurabiliyor. Biri bu içkiyi ısmarladığında ise kokteyli tasarlayan kişi, kadeh başına 30 yen komisyon alıyor.

Dişe yerleştirilen çip
Tayvanlı bilimadamlarının icadı, azıdişine yerleştirilen bir çip. Çip, yediğiniz, içtiğiniz (sigara dahil) her şeyi kaydediyor. Bu bilgiler doktorunuza veya diş hekiminize gönderiliyor; böylece onlar beslenme düzeninizi yakından takip edebiliyor.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Toprak yiyip 'dijital hayalet'lerle yemek yapacağız
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz