X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Şehri Latin ateşi sardı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Şehri Latin ateşi sardı

  • Giriş Tarihi: 15.2.2014

Güney Amerika... Avokadonun, muzun, papayanın, rengarenk yemeklerin diyarı... Binlerce kilometre uzakta ama müziği, yemekleri, eğlencesi, dansı, kokteylleriyle tüm dünyayı fethetmeye başladı

Şu sıralar başta Avrupa ve ABD olmak üzere birçok ülkede Güney Amerika esintileri görmek mümkün. Hangi şefle, hangi mekan sahibiyle konuşsam, hızla yayılan Güney Amerika trendinden bahsediyor. Eh bu kadar yanı başımıza gelmişken nasiplenmemek olmazdı. Kalça sallamaya, tropikal meyvelere doymaya hazırlanın. Çünkü Latin ateşi bizi de sarmaya başladı... Somon ve ton balığının soğan ve biberle marine edilip servis edildiği 'ceviche' barlar Pasifik'teki son trend. Tıpkı suşi gibi müşterinin önünde hazırlanan ceviche New York'taki
Balthazar'dan Standart Grill'e birçok popüler restoranın menüsüne de eklendi. Londra'da açılan Michelin yıldızlı Peru restoranı
Lima ise şehrin yeni gözdesi oldu. Restoranın şefi, pop star edasıyla mekanda müşterilerini ağırlayan Virgilio Martinez. Sırf şefi görmek için bile Lima'ya gidenler oluyor. İstanbul'da birkaç popüler restoran da Martinez ile ortaklaşa iş yapma planları kuruyormuş. Çok yakında Martinez, İstanbul'a gelirse şaşırmayın. Ama şimdilik yemekleri ve kokteylleri geldi... Sınırsız etin servis edildiği Brezilya restoranları birkaç yıldır ülkemizde de revaçta. Et seven bir toplum olarak Arjantin'den steak house'lara da kısa sürede uyum sağlamıştık. Bodrum gibi yazlık bir mekanda bile Arjantin etlerinin servis edildiği
Tango Restaurant epey rağbet görmüştü. Ama bu kez avokadosunu, ceviche'ini, mısır ekmeğini, baharatlı yemeklerini de sevmeye başladık. Ceviche birçok kafenin menüsüne girdi bile. Beyoğlu'nda açılan Latin Amerika restoranı
La Paz, daha içeri adım atar atmaz 'Sevgi ve Barış' temasıyla bizi karşılıyor. Zeminde purolar, koltuklarda Bolivya'nın İnka desenleri var. Hesap ise kaktüs ağacından yapılan bir kutunun içinde geliyor.

REGGAE YÜKSELİŞTE
Menüde Bolivya'dan, Peru'dan tatlar var. Şarap içmek isteyenler için Arjantin ve Şili şarapları var. Mojitonun karamelize edilmiş hali ve hindistancevizi, ananas aromalı kokteylleri de epey iddialı. "Brezilya" deyince akla hemen salsa geliyor. Salsa yıllardır takip ettiğimiz, sevdiğimiz ve hatta yaparak zayıfladığımız bir dans türü. Türkiye'de yıllardır popüler. Anadolu Yakası'ndaki Kalamış Marina'da hizmet veren
Murphy's yıllardır dans partileri düzenliyor. "Tango, salsa beni kesmez" diyorsanız da buyurun size Jamaika tarzı bir müzik grubu:
Sattas. İsmini Jamaika İngilizcesi'ndeki 'satta'dan alıyor. 'Takma', 'rahatla', 'salla' gibi anlamlara geliyor. İsmi Jamaikalı ama orijini Türk. Orçun Süner ve Derya Eke tarafından kurulan grup reggae tarzında müzikler yapıyor. 18-35 yaş arasında epey müdavimi de oluşmuş durumda.
Güney Amerika 'dan esi ntiler ...
*Margaritanın en iyi adresi için istikamet Cihangir'deki
Mona... İster çilekli, ister limonlu... İş çıkışı Meksika esintisi için uğramalı...
* Birçok kafede, restoranda fajita var. Ama hakkını verelim. Hem fiyatı makul, hem çok iyi yapıyorlar. Kırıntı'dan bahsediyorum...
* "Hâlâ mı mojito?" demeyin, hâlâ içiliyor. Bebek
Lucca'da farklı meyveli versiyonları da yapılıyor. Ah bir şekerpancarından yapılan romda o kadar kalori olmasa!
* Kumkuat yediniz mi? Brezilya meyvesi... Biraz tatlı, biraz ekşi. Gümüşsuyu'ndaki
Topaz'da hem kokteylini yapıyorlar hem de bazı lezzetlerde kullanıyorlar.