X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Hem sağlıklı hem de lezzetli
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Hem sağlıklı hem de lezzetli

  • Giriş Tarihi: 14.6.2014

Şehirler, semtler insanlara benzer; doğup büyürler, geliştikçe görünümleri farklılaşır, yaşlanınca canlılıklarını yitirirler. İnsanlar değil ama kentler ve semtler yeniden hayata döndürülebilirler. Söz gelimi Karaköy'ü de içine alan Galata semti. Bizans'tan bu yana bu bölge İstanbul'da yeme içme dünyasının merkezi olmuştu. Öyle ki, Fatih dönemi şairi Kastamonulu Latifi, onun için "serapa meyhane" notunu bile düşmüş, Evliya Çelebi, IV. Murat'ın acımasız içki ve tütün mücadelesine rağmen, 600 meyhane, 300 kadar da koltuk meyhanesi bulunduğunu, çoğunun Galata'da yer aldığını yazmıştı. Tanzimat döneminin en hızlı alemleri Galata'daki eğlence yerlerinde yaşanıyordu. Asırlar boyu eğlencenin odağı Galata çirkinleşip, köhneleşmişken, Galataport projesinin söylentileri bile son birkaç yılda Galata'nın yeniden küllerinden doğmasına yetti. Geçen hafta Karaköy liman işletmelerinin karşısındaki yeni bir binanın en üst katındaki Ferahfeza adlı restorandaydım. Ferahfeza, bir alaturka müzik makamı bir başka anlamı da "ferahlık veren". Bu bağlamda isim, mekana cuk oturmuş. Asansörden 5. katta iner inmez kendinizi geniş, yüksek tavanlı, gözü okşayan bir mekanda buluyorsunuz. Yüksek nemli, bunaltıcı havada biz doğru terasa yöneldik. Liman işletmelerinin üzerinden manzara çok hoştu; Gülhane ve Topkapı Sarayı'na bakan bir masada zar zor oturabildik. Hafta içi bir akşamda bile teras dolmuştu. Menünün başka mekanlardan kopyalanmadığı hemen anlaşılıyor. Ne var ki bu da bazen seçim yapmayı zorlaştırıyor. "Çıtır soğanlı tütsü Antakya yoğurdu", "Pastırma, adaçaylı köy hamuru", "Bebek enginarlı Ezine peynirli fondü" gibi isimler damakta çağrışım yaratmıyor. Garsonun bizi bilgilendirmesini beklemeden, listeden, isimleri en fazla merak uyandıran yemekler arasından seçimimizi yaptık. Önden Ezine peynirli fondü ve portakallı enginar confit istedik. Ana yemek olarak da deniz mahsullü gnocchetti, kuşkonmazlı casarecce ve ızgara ahtapotlu İspir fasulyesi kaserol ısmarladık. Gerçekten yemekler başka yerlerde bulamayacağınız bir konseptteydi. Bir peynir meraklısı olarak Ezine peynirli fondüye bayıldım. Malzeme seçimi ve pişirme biçimi, mutfakta sağlıklı bir konsept yaratma çabasını yansıtıyordu. Örneğin İspir fasulyesiyle kombine edilen dilimlenmiş ahtapot kolu da, iri Antep fıstığı kabuklarını andıran İtalyan gnocchetti makarnası ile sunulan sübye de, birlikte hazırlanmış malzemelerle uyumlu, iyi pişmiş ve lezzetliydi. Biz içki içmedik. Ama şarap menüsü gayet zengindi ve 90 TL'den başlayan fiyatlar da, her zevke uygun seçenekler sunuyordu. Yemeğin üstüne Antep fıstığı krokanlı Bodrum mandalinası sorbeyi paylaştık. Kahvelerin ardından kişi başı 75 TL civarında hesap ödeyip ayrıldık.

BEĞENDİKLERİM
Yükselen değer Karaköy'de adının çağrıştırdığı gibi ferah, güzel manzaralı açık terasında keyifle yemek yenebilen, sağlıklı mutfak konseptine uygun lezzetli yemekleriyle iyi bir bar, lounge ve restoran.

BEĞENMEDİKLERİM
İlla kusur aramak gerekirse, yediğim İspir fasulyesinin yarısı iyi pişmiş, yarısı sert kalmıştı. Ama bu durumu kendi evimde bile yaşıyorum. Aşçı değil, karışık fasulyeleri satan zahire firması utansın!

Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****

Ferahfeza
Kemankeş Cad. No: 31/5, Karaköy Tel: (0212) 243 51 54