X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Alaçatı'nın emektar restoranı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Alaçatı'nın emektar restoranı

  • Giriş Tarihi: 26.7.2014

Eskiden sakin bir köy olan Alaçatı, bugün Türkiye'nin en gözde tatil mekanlarından. Alaçatı'ya ilk açılan restoranlardan bugün hâlâ varlığını sürdürenler mevcut

Gerçi ilçe olarak Bodrum sıralamada daha önde yer alır ama Türkiye'nin en gözde beldesi hangisi diye sorulsa, ilk akla gelen, Alaçatı'dır. Oysa 1996 yılına dek burası bir avuç Fransız sörf meraklısının keşfettiği, bugün paparazzilerin görüntü avına çıktıkları belli başlı kafelerinde hayatından bezmiş yaşlıların gün boyu pinekledikleri, dar sokaklarında esmer vatandaşlarımızın kapı önlerine birer sandalye atıp dedikodu yaptıkları, iki katlı taş evlerini bugünün parasıyla birkaç bin liraya alabileceğiniz sakin mi sakin bir beldeydi. İzmir'e taşınıp Alsancak'ta kentin ilk çiçekçi dükkanını açan ve burada geniş bir çevre edinen Leyla Figen'in eşiyle birlikte Alaçatı'ya yerleşmesi bu sakin beldenin kaderini değiştirdi. Leyla Figen 1996'da beldenin ana caddesi üzerindeki eski bir depo binasını içini olduğu gibi bırakarak modern bir kafeye dönüştürdü ve buraya Alaçatı'nın eski ismi Agrilya adını verdi. Figen yakın arkadaşlarını da Alaçatı'ya yatırım yapmaya yüreklendirdi. Ünlü Taş Otel, bir Alaçatı klasiği haline gelen Tuval, birbiri ardından bu sakin köye taze kan getirdiler. Başlangıçta bu çağdaş mekanların tutunması hiç de kolay olmadı. Bugün çoktan evlerini birkaç kuruş verene satıp giden Alaçatı'nın bir takım yerlilerinin yeni açılan mekanların sadalyelerini parçaladıklarına, yemek yiyenleri taşladıklarına bizzat tanığım. 1998'de sağlığı çok bozulan Figen, büyük bir coşkuyla Kemalpaşa Caddesi'nde açtığı Agrilya'yı İstanbul'dan gelip buraya yerleşen bir başka Alaçatı gönüllüsüne, Melih Tekşen'e vefatından önce devretti. Alaçatı hızla gelişedursun, Melip Tekşen, kiraladığı eski depodan başka bir yere yatırım yapmadı ve günün birinde burası kentsel dönüşüm furyasından payını alınca, belde içinde adeta tura çıktı. Agrilya bir dönem Hıdır Baba Sokak'ta hizmet verdi. İki yıldan beri de Tokoğlu Mahallesi'nin sakin 1005 sokağında, Tashmahal Oteli'nin bahçesinde konuklarını ağırlıyor. Agrilya'da son kez yıllar önce, henüz Kemalpaşa Caddesi'ndeyken yemek yemiştim. Biraz da yeni mekanlar adım başı mantar gibi türerken tanıdık bir restoran arayışıyla, Agrilya'ya bu sefer dostlarımla birlikte akşam yemeğine gittim. Burası 19. yüzyıl ortalarından kalmış eski Rum evlerinin sıralandığı sakin bir sokak. Tashmahal Otel ile aynı dış kapıyı paylaşan Agrilia'ya ayrı bır kapıdan giriliyor. Restoran meyve ağaçları ve begonvillerle bezenmiş, yüksek taş duvarların çevrelediği sevimli bir avluda yer alıyor ve en fazla 10 masası var. Menü fazla kalabalık değil. İçki fiyatları da tahminimden çok daha düşük tutulmuş. Başlangıçlar arasında ilk bakışta göze çarpan Giritli kalamar buğulama, asma yaprağında fesleğenli kuş üzümü ızgara sardalya, enginar püreli arapsaçlı kokoreç, balzamik sos ve reyhan ile marine edilmiş işkembe gibi çeşitler burada sıradışı Ege mutfağı spesiyaliteleri sunulduğunu müjdeliyor. Altı çeşit salataya fazla ilgi göstermeden ana yemeklere geçtik. Adabeyi balıklı erişte, enginarlı arapsaçlı parpadelle, karidesli tagliatelle, zeytinyağlı deniz suyunda pişmiş sarımsaklı, fesleğenli ve minik domatesli granyoz balığı, ayrıca çeşitli ızgaralar beklenti çıtamızı epey yükseltti. Biz sekiz kişi menüdeki belli başlı yemeklerin hemen hepsini tattık. Özellikle enginar püreli ince kıyım arapsaçlı kokoreç, Egelilerin iskorpite verdikleri ad olan adabeyi balıklı ev eriştesi, deniz suyunda zeytinyağı ile pişmiş kaya levreği, diğer adıyla granyoz balığı, mükemmeldi. Üstüne dulce di leche ve çikolata soslu profiterol ve kahvelerle bu nefis yemeği noktalayıp kişi başı 70 TL hesap ödeyerek ayrıldık. Agrilya, açılır açılmaz bir sezonda köşe dönmek isteyen yeni yetme restoranlardan çok farklı. Yılların deneyimi burayı gerçek bir Alaçatı klasiğine dönüştürmüş.

BEĞENDİKLERİM
Ege'nin kucağında ustaca hazırlanmış gerçek Ege lezzetlerini tatmak isteyenler için uygun bir adres burası. Kalite fiyat dengesi de çok iyi, yemekler ödenen hesaba fazlasıyla değiyor. Öneririm.

BEĞENMEDİKLERİM
Alaçatı'nın içindeki bütün mekanlarda olduğu gibi, öğlen saat 11'den itibaren şehir merkezine araç sokulmuyor. Buraya en yakın otopark ise
Alaçatı pazarının park yeri.

Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Agrilia Restaurant Tokoğlu Mah. 1005 Sk. No 68, Alaçatı Tel: 0 (232) 716 85 94