X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Urla'da bir lezzet hazinesi!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Urla'da bir lezzet hazinesi!

  • Giriş Tarihi: 6.9.2014

Yeme içme dünyasında yenilik yaratmak, ortaya çıkardığı, yeni konseptin arkasında durarak onu başarıya uaştırmak hiç kolay değil. Yeryüzünün her köşesinde nice akıllı kişi bu konuda kafa yoruyor ama pek az yenilik tutunabiliyor. Dünyaya yayılabilen yenilikler ise son derece ender görülüyor. Bu kadar yemek yenen yer gezerim, son 10 yıl içinde gerçekten özgün, yeni ve ilginç diyebileceğim mekan sayısı 10'u bulmaz. Ege mutfak kültürünü çok iyi bilen arkadaşım ve meslektaşım Nedim Atilla beni geçen hafta bir öğlen Urla'ya, Urla Güveci yemeye davet etti. İzmir'de buluşup, ilçe merkezinde eski bir Rum ekmek fırınından dönüştürülmüş Fırın Vourla adlı mekana gittik. Daha önce burası hakkında bilgi vermediği için yaşadığım sürpriz de gerçekten büyük oldu. Bu restoranın bir masası var. Evet doğru okudunuz, sadece bir masa. Masa sekiz kişilik. Ama gereğinde daha büyütülüyor. Yardımcıları olsa da, sahibi, aşçısı, servis elemanı hep Özlem Hanım. eşi ise dekoratör ve bir uzmanlık alanı da eski yapıların restoratörlüğü. Dolayısıyla Urla'nın eski Rum sokağındaki bu fırın, uzmanının elinde yeniden hayata dönmüş, burada satılmak üzere teşhir edilen ilginç ürünler de mekana renk ve orijinallik katmış. Ortaya çok sevimli bir yer çıkmış. Mekanın en can alıcı yerinde kışın şömineye dönüşen eski fırın var. Fırın Vourla'da istek üzerine her türlü yemek sunuluyor ve yemek yemeyi planlayanlar önce rezervasyon yapıyorlar. Ama bu hiç de kolay değil. Çünkü ben gittiğimde gelecek 10 akşam için doluydu. Ama burada sadece akşam yemeği sunulmuyor. Eski fırın sabah kahvaltısı, öğle yemeği, hatta ikindi çayları için de rağbet gören bir adres. Altı ay önce açılıp ilgi odağı olmaya başlayınca, konsepti dejenere etmeden alternatif çözümler aranmış. Fırının karşı sokağında yıkılmış eski bir Urla evinin avlusuna açılan alternatif şubeye yine usta dekoratör eli değince burası da farklı bir ortama dönüşmüş. 50 kişiye kadar davetlere ev sahipliği yapıyor. Biz fırındaki iki kişilik soframıza dönelim. Yüksek tavanlı salona girdiğimizde şık bir sofra kurulmuş, üzerine serpiştirilen şık tabaklar içindeki salata ve zeytinyağlılar masayı rengarenk bir bahçeye dönüştürmüştü. Hemen sofraya geçtik. Bir yandan birbirinden lezzetli Ege usulü spesiyaliteleri atıştırırken bir yandan da mekana renk katan, hepsi satılık ilginç ürünleri gözden geçirdim. Ana yemek olarak gelen, Nedim Atilla'nın önerdiği Urla Güveci nefisti. Soğan ve domates dışında herhangi bir sebze katılmadan ağızda eriyecek kadar iyi pişen bu et güvecinin yanında Basmati pirinciyle yapılmış mis gibi tereyağlı pilav mükellef bir ziyafet oluşturdu. Ama az sonra sofraya gelen profitörol eşsizdi. Çünkü biz yemeğimizi yerken fırında pişen şu hamuruna daha ılıkken taze pastacı kreması doldurulmuş, üzerine çok kaliteli çikolatadan yapılmış sıcak sos dökülerek hemen servis edilmişti. Bu kadar taze, hamuru çıtır çıtır bir profiterolü herhangi bir yerde yiyebilmek çok zor. Yemeğin üstüne okkalı kahvelerimizi yudumladık. Ben davetliydim. Dolayısıyla ödenen bedeli öğrenemedim. Ama Özlem Hanım'la yaptığım sohbetten, rezervasyon sırasında menü saptandığında şarap dahil fiyatın belirlendiğini ve normal bir yemeğin kişi başına 70-80 TL'nin pek üzerine çıkmadığını öğrendim. Bundan iyisi can sağlığı. Bütün mesele, restoranın boş bir akşamını bulabilmek.

Beğendiklerim
Mekan çok hoş. Zaten yemeğe başlamadan önce buraya içiniz ısınıyor, Yemekler görsellik ve lezzet açısından mükemmel. Fiyatlar da inanılmaz makul.

Beğenmediklerim
İnsan böyle bir yerde sık sık yemek yemeyi ister. Tek bir masası olması en büyük handikabı. Çözüm olarak biraz ötede bir evin avlusu da eklenmiş. Ama buranın yerini tutabilir mi, bilemiyorum.


Mutfak *****
Servis *****
Ambians *****
Fırın Vourla Zafer Cad. No. 72, Urla, İzmir Tel: 0533 726 71 06