X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER İlaçların etkinliklerini azaltan yiyecekler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

İlaçların etkinliklerini azaltan yiyecekler

  • Giriş Tarihi: 11.10.2014

Şifa kaynağı meyve ve sebzeler bazı ilaçlarla etkileşime girip vücudunuza zarar verebilir. Muz, maydonoz ve turunçgilleri hangi ilaçlarla tüketmemeliyiz? Bitkisel destekleri alırken ne yemeliyiz? Rehberimize buyrun...

Kanada Tıp Birliği'nin düzenli yayınlanan dergisinde greyfurtun bazı ilaçların etkinliğini azaltabileceğini açıklamıştı. Yeni araştırmalar başka bazı yiyeceklerin de ilacın vücuttaki etkinliğini düşürebileceğini gösterdi. Kullandığınız ilacın prospektüsüne bakın. Eğer aşağıda sizlere açıkladığım etken maddeleri içeriyorsa ona zararlı gelen yiyeceği ya da diyet destekleyicisini beslenmenizden uzaklaştırın. Greyfurt: Florida Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden bazı bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarda özellikle kolesterol düşürücü simvastatin içeren ilaç ile feksofenadin içeren antihistaminikleri kullananların greyfurt suyu tüketmesinin tedavi edici etken maddelerin kandaki konsantrasyonlarını azaltarak ilacın etkinliğini bozduğu ortaya çıktı. Yine greyfurt içindeki bazı enzimlerin antiritmik ilaçlar, immunosupresifler ve kalsiyum blokerleri kullananlarda olumsuz etkiler yaratabileceği açıklanmıştı.
Portakal, limon ve mandalina: Araştırmalar sadece greyfurt değil greyfurt gibi sitrik asitten zengin turunçgillerin de benzer etkiler gösterebileceğini kanıtlıyor. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etkiye sahip. Ayrıca kolesterol düşürücü ve bazı antihistaminik ilaçların etkinliğini azaltabiliyor. Ancak bazı tatlı portakallarda özellikle İspanya'nın Valencia bölgesinde yetiştirilenlerde furanokumarin olmadığı için ilaçlarla olumsuz etkileşime girmiyor.
Çikolata: Monoamin oksidaz inhibitörü ve tranilsipromin içeren antidepresanları kullananların çikolata ve kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketmemesi gerektiği belirtiliyor. Bu nedenle eğer antidepresan kullanıyorsanız prospektüsüne bakıp ilacın etken maddesini kontrol etmelisiniz. Çünkü bu tip ilaçları kullananların çikolata yemeleri halinde hastalığa bağlı yan etkilerin arttığı, sinirlilik ve kalp atım hızında artışlar olduğu bildirilmiştir.
Muz ve maydanoz: Potasyumdan zengin bu yiyeceklerin kalp ve tansiyon ilaçları ile beraber tüketilmesi tansiyonu gereğinden fazla düşürerek kalp atımında düzensizliklere neden olabilir.
Bazı bitkisel antidepresan destekler: Hiperiyum perforatum adlı etken maddeyi içeren ve piyasada çok sık kullanılan bitkisel bir antidepresan, konjestif kalp hastalığı ve ritm bozukluğu ilaçları, kolesterol düşürücüler ve erektil fonksiyon bozukluğu düzenleyici ilaçlarla kullanıldığında ilaçların etkisini azaltabilir.
E Vitamini: E vitamini takviyesi alanların warfarin etken maddeli ilaçları kullanması kanama riskini daha da çok arttıracağı için dikkatli olması gerekiyor.

Günün sağlığı iyileştirici formülü
Konumuz ilaç ve besin etkileşimi. Düzenli vitamin, ilaç ya da mineral kullanan kişilerde böbreklerin süzme kapasiteleri azalabiliyor. İlaçların vücutta oluşturduğu toksinlerden arınmak için geliştirdiğim dereotu suyu formülünü vermek istiyorum. Dereotu ödem atıcı bir bitki. İlaç toksinlerini bağlayıcı antioksidanlardan zengin, yeşil bir sebze olduğu için suyunu kaynatıp içebilir, salata ve zeytinyağlı yemeklere taze olarak ekleyebilirsiniz.

Malzemeler

1 avuç taze dereotu
1 avuç taze maydanoz
1 avuç taze nane
Yarım taze limon

Yapılışı
Tencereye dereotu, maydanoz, nane ve limonu koyup üzerine bir litre su ekleyerek kaynatın ve süzün. Gün içinde tamamını için.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Soda değil doğal maden suyu içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Soda aslında bilinen çeşme suyuna karbondioksit ve bikarbonat eklenerek elde edilen içeceğin genel adıdır. Bu meşrubat sektöründe herhangi bir gazlı içeceğin temel yapısını oluşturan tekniktir. Yani piyasada gördüğünüz şekerli veya şekersiz kolalı içecekler, gazoz ve yapay tatlandırıcılı gazlı tüm içeceklerin adına aslında soda denilmektedir. Maden suyu günlük su ihtiyacımıza destek olabilecek, içinde magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller bulundurması sebebiyle mide ve sindirim sisteminde olumlu etkileri bulunan sağlıklı bir içecek alternatifidir. Ayrıca ishal durumunda oluşan mineral kaybını engelleyecek en iyi alternatif maden suyudur. Spor yaparken veya aşırı sıcaklarda oluşan terleme ile kaybedilen suyun ve mineralin yerine konmasında da maden suyu tercih edilebilir. Maden suları ülkemizde birçok çeşitte satışa sunulmaktadır. Piyasada bulunan maden sularının genel özelliklerine baktığımızda elde edilen yöredeki kaynak suyunun sıcaklığı 17.5 - 22 derece ve pH 6.3 - 7.1 arasında değişmektedir. En çok bulunan mineraller ise magnezyum bikarbonat, kalsiyum bikarbonat ve sodyum bikarbonattır. Bu nedenle maden suyu içerken ısı derecesi veya pH'ı çok fazla önemli değildir. Ancak içerdiği mineral sağlık açısından önem taşıdığı için aldığınız maden suyunun içindeki minerallere besin değerleri kısmından bakın. Eğer hipertansiyon hastasıysanız sodyum bikarbonat içeriği yüksek olan maden sularından uzak durmalısınız. Kemik erimesi veya osteoporozunuz varsa günlük kalsiyum ihtiyacını desteklemek adına kalsiyum bikarbonatı yüksek olan maden sularını tercih etmelisiniz. Hipertansiyon ve kalp hastalığı olanlar ise içeriğinde kalsiyum bikarbonat veya magnezyum bikarbonat olan maden sularını tercih etmelidir. Günde bir litre kadar maden suyunu günün her vaktinde içebilirsiniz.