X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Menülere sağlık geldi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Menülere sağlık geldi

  • Giriş Tarihi: 22.11.2014
Menülere sağlık geldi
Menülere sağlık geldi

Gençler meyveli yoğurt, erkekler salata tüketiyor. Dışarıda yemek yerken formunu korumak isteyen kadınların imdadına fit menü koşuyor

Bir Big Mac menüde 940 kalori ve 35 gram yağ olduğunu bilseniz onun yerine salata söyler misiniz? Amerikan Gıda ve Beslenme Akademisi'nin yaptığı bir araştırmaya göre insanların yüzde 75'i haftada bir akşam dışarıda yemek yiyor. Yüzde 25'i ise iki-üç günde bir yemek için restorana gidiyor. Ve bir kadın restoranda yemek yediğinde ortalama 253 kalori ve 16 gram yağ fazladan tüketiyor. Özün sözü iyi bir restoranda dostlarla yenen yemek fazladan yağ, kalori olarak vücudumuza etki ediyor. Ama başta Amerika olmak üzere birçok restoran bu durumun farkında ve menülerine sağlıklı alternatif koymak için kolları sıvadı. Menülerdeki yemeklerin yanında kalori yazmak zincir restoranlarda yeni bir trend oldu. Türkiye de bu durumdan elbette nasibini aldı. 'Fit menü' başlığı altında birçok restoran sağlıklı seçenekler koydu. Üstelik bu seçeneklere sadece kadınlar değil erkekler de yoğun ilgi gösteriyor. Peki neler yeniyor? Türkiye'de 25 yaş üstü erkeklerin de yeme içme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyebiliriz. Hardal, The Wrap, Sosa ve Big Chefs'ler sağlıklı menü koyan mekanlar arasında öne çıkanlar. Tüm bu mekanların işletmecileri ilgiden epey memnun. Her sezon menüleri yenilediklerini ve oldukça talep gördüklerini anlatıyor. İşte değişen yemek alışkanlıklarımızdan bazı notlar:
Peru'dan dünyaya yayılan kinoa fırtınası kadın-erkek, genç-yaşlı herkesi sarmış durumda. Kinoalı salatalar ve garnitür olarak kinoa ile servis edilen ana yemekler çokça tüketiliyor.
Kim demiş "Erkek adam salata yemez" diye? Özellikle ızgara bonfileli salata erkeklerin favorisi arasına girdi bile. Kadınlar ise daha çok buğday salata, keçi peynirli ya da enginarlı gibi seçenekleri tercih ediyor. Sos seçiminde de oldukça titizler. Çoğunluk sosun masaya ayrı tabakta gelmesini talep ediyor ve ne kadar sos konduğu görmek istiyor. Sos olarak soğuk sıkım, erken hasat sızma zeytinyağı favoriler arasında...
Yumurtanın hakkı yumurtaya... İşletmeciler yumurtanın itibarının iade edildiğini söylüyor. Yüksek protein kaynağı yumurta artık restoranlarda da tercih edilen besinler arasına girmeyi başarmış.
Mayonez tüketimi hızla azalıyor. Mayonezin yerine baharatlar tercih edilmeye başlanmış.
Beyaz ekmek tüketimi de azalıyor. Birçok restoran beyaz ekmek yerine masalara lif oranı yüksek çavdarlı, kepekli ekmek sunuyor.
Sadece ana yemeklere yansımıyor sağlıklı beslenme, garnitürlerde de karşımıza çıkıyor. Patates kızartması yerine haşlama sebze, maş fasulyeli, bulgurlu, mercimekli salatalar tercih ediliyor.
Sabah kahvaltıda klasik kahvaltı yerine çörek otlu meyveli yoğurt tüketimi de artıyor.
Karışık meyve suları, detoks içecekleri ve ayran satışlarında ciddi bir artış yaşanıyor.
Tatlılarda da elma özü ve Stevia kullanılan alternatifler rağbet görmeye başladı.
Sağlıklı beslenme trendi alkol tüketimine de yansıyor. Özellikle kadınlar alkol seçimlerini bir kadeh kırmızı şaraptan yana kullanmayı tercih ediyor.