Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Meyvelerin kralı Ayva

Meyvelerin kralı Ayva

Taze taze yemesi zor olduğu için daha çok reçel olarak veya kurutulmuş şekilde tüketilen ayva, besinsel zenginliği nedeniyle bilim dünyasında meyvelerin kralı olarak nitelendiriyor

Ayva iyi bir çinko ve C vitamini kaynağı. Ayrıca yüksek miktarda potasyum, bakır ve demir içeren ayva tam bir bağışıklık sistemi koruyucu. Eğer ayvanın çinko ve C vitamininden daha fazla yararlanmak istiyorsanız çok hafif buharda pişirip bol tarçın ile yemeniz gerekiyor. Ayvayı dört eşit parçaya bölün ve buharda hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra çekirdeklerini çıkarın ve üzerine tarçın serperek bol su ile tüketin.

ŞEKER DENGELENİR
Ayva içerdiği bakır minerali ve suda çözünen diyet lifi pektin sayesinde en sağlıklı ara öğün alternatifleri arasında yer alır. Eğer ikindi öğününde bir ayvayı taze ve kabuklu olarak yerseniz en az 3-4 saat tok kalırsınız. Eğer boğazınızdan rahat geçmesini istiyorsanız ayva satın alırken meyvenin baş kısmındaki siyah çiçek bölgesine elinizle bastırın. Tazeyse ve yumuşak hissederseniz ayva olgundur. Ayvada bulunan pektin, midede hacim sağlayarak sizin tok kalmanızı sağlar. Ayrıca bağırsaklardan besinlerin geçişini azaltarak kan şekerinin yükselmemesini sağlar, bu sayede de açlığınızı bastırır. Ayva limonoidler, kateşin, epikateşin ve farklı çeşitte fitokimyasallar içeren nadir meyvelerden biridir. Bu nedenle mevsiminde tüketildiğinde metabolizma üzerinde olumlu etki yaratır. Metabolizmanızı hızlandırmak istiyorsanız ayvayı çok ufak bir miktar taze zencefil ile katı meyve sıkacağından geçirip bir küçük su bardağı kadar içmeniz yeterli olacaktır.

CANLI DOLA ŞIM SİSTEMİ
Kaliteli zayıflamak için vücudun dolaşım sisteminin de güçlü çalışması gerekir. Ayva içinde doğal olarak bulunan demir, bakır ve çinko mineralleri sayesinde kan yapımını artırır, kanın akışkanlığını fazlalaştırır. Dokulara giden kan oksijenin de en iyi kaynağı olduğu için metabolizma canlanır. Dolaşım iyi çalıştığı için tüm organlar da iyi çalışır ve vücudun kalori yakma yeteneği böylece tetiklenmiş olur. Dolaşımı canlı olan kişiler düzenli ve kaliteli bir zayıflama süreci geçirir.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ
Ayvada bulunan C vitamini ve pektin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanında kanda kötü huylu kolesterolün okside olarak parçalanmasını ve toplam kolesterolün de pektin moleküllerine bağlanarak azalmasını sağlar. Birçok araştırma, ayva ve elma gibi pektin içeriği yüksek taze meyveleri yemenin kanda kolesterolü düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Kolesterolü düşürmesi için ayvayı çok ince dilimleyip taze yeşilliklerle hazırladığınız salatalara ekleyebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK ÇORBASI
Soğuk hava, kendini ani ısı değişiklikleri ile göstermeye başladı. Her an hasta olma riskimiz var. Peki bağışıklık sisteminizi güçlendiren çorba içmeye ne dersiniz? Bu sihirli bir formülle bağışıklık sistemini güçlendirmek çok kolay.

GÜNÜN SAĞLIK FORMÜLÜ

Malzemeler
1 adet pırasa
3 parça karnabahar
1 küçük kuru soğan
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı aşurelik buğday
1 yemek kaşığı yeşil mercimek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış tavuk suyu

YAPILIŞI
Pırasa, karnabahar, kuru soğan ve sarımsak soyulur, iyice yıkanır ve gelişigüzel parçalara bölünerek tencereye konur. Üzerine zeytinyağı, buğday ve yeşil mercimek eklenir. Önce tavuk suyu sonra da sebzelerin üzerine geçinceye kadar su ilave edilir. Pişirilip mutfak robotundan geçirilir. Bol limon sıkıp tane karabiber eklenerek içilir.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU

Karbonhidratlardan korkmamanız gerektiğini size ifade etmeliyim. Besinlerimizde en fazla bulunan besin öğesi olan bu enerji veren organik bileşikler, yaşamımız için de olmazsa olmazlardandır. Vücudumuza aldığımız karbonhidratları karaciğerimiz glikojen yani glikoz moleküllerini fosfatlayıp karaciğer ve kaslarda saklanacak hale getirir. Karaciğer kendi ağırlığının yüzde 5'i kadarını glikojen ile depolama kapasitesine sahiptir. Yaklaşık 12-18 saatlik bir açlık sonrasında glikojen depoları boşalacağından öğünlerde gerekli miktar kadar karbonhidratı doğal şekilde almak şarttır. Karbonhidratlar vücudun harcadığı kalorinin büyük bir bölümünü sağlar. Vücut içindeki aklınıza gelecek tüm dokular, örneğin beyin dokusu sadece enerji için karbonhidratları kullanmaktadır. Antiketojeniktirler. Yani karbonhidrat yenmez ise vücutta keton ve bazı zararlı asitler oluşur. Bu moleküller vücut sıvılarında asiditeyi arttırır ve kanın alkalitesini azaltır. Kanın alkalitesi azalırsa koma kaçınılmaz sonuç olarak ortaya çıkar. Ayrıca karbonhidratlar su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlar, sodyumun bağırsaklardan emilmesine yardımcı olur. Ve yiyeceklerle alınan proteinlerin dokularda depolandıktan sonra kalori için kullanımını önler. Görüldüğü gibi karbonhidratlar doğal yiyeceklerden meyve, sebze, tahıllar ve kuru yemişlerden alındığı sürece zararlı değil tam tersine yararlıdır. Normal olarak günlük enerjinin yüzde 55-60'ı muhakkak karbonhidratlardan gelmesi tavsiye ediliyor. Kendi klinik deneyimlerim sonucunda insanın daha az ama güvenli karbonhidrat alarak da yaşayabileceğini söyleyebilirim. Bu nedenle günde 50-125 gram kadar karbonhidratı yiyeceklerinizden almaya özen göstermelisiniz.

YİYECEKLERDE NE KADAR KARBONHİDRAT BULUNUR?
1 ince dilim tahıllı ekmek 15 gram
4 yemek kaşığı bulgur pilavı 30 gram
2 yemek kaşığı makarna 17 gram
3 yemek kaşığı yulaf, müsli 24 gram
1 kase mevsim sebzelerinden hazırlanmış salata 10 gram
1 orta boy elma 12 gram Yarım muz 10 gram
1 kase taze üzüm 15 gram
1 su bardağı süt 22 gram
1 kase yoğurt 18 gram
1 küçük tabak pişmiş sebze yemeği 30 gram
1 küçük tabak pişmiş kurubaklagil yemeği 45 gram
1 adet kesme şeker 3 gram
1 tatlı kaşığı sofra şekeri 5 gram
1 kutu kolalı şekerli içecek 25-35 gram

ARKADAŞINA GÖNDER
Meyvelerin kralı Ayva
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz