Damar genişletici, tansiyonu ve kan şekerini düşürücü etkiye sahip olan zeytinyağı kalbi koruyor. Kanserden, mide rahatsızlıklarına ve safra kesesi taşlarının oluşumunun önlenmesine kadar birçok derde deva olan zeytinyağı, kalp damar sağlığını korumak için önerilen Akdeniz tipi diyetin temel yapıtaşı olarak kabul ediliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, zeytinyağını fazla miktarda tüketenlerin kalp krizi riskinin, nadir tüketen veya hiç tüketmeyen kişilere göre çok daha az olduğunu vurguluyor.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜYOR
Yağlar, insan hücreleri ve dokular için yaşamsaldır. İnsan vücudunun canlılığını sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı, yağlar tarafından karşılanıyor. Hücrelerin ana yapıtaşı oldukları gibi vücudun temel ihtiyacı olan A, D, E ve K vitaminlerinin emilimi için de gereklidirler. Tüketilmesi gereken yağ türü doymamış yağ grubudur, bunların içinde de kalp sağlığı açısından en önemlisi zeytinyağıdır. Zeytinyağı, kolesterol düşürür, kalbi korur.
ÖNEMLİ BİR ANTİOKSİDAN
Zeytinyağındaki "fenol" adlı bileşen, antioksidan ve pıhtılaşma karşıtı özellikleriyle kalp için iyi bir koruyucu. Fenol, en fazla saf zeytinyağında bulunur. Zeytinyağında bulunan biyofenoller ise insan hayatı için önemli olan antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteyi içerir. Kalp damar tıkanıklığı ve kalp krizinin temelinde inflamasyon, yani çeşitli mikrobik ajanlara karşı bağışıklık sisteminin göstermiş olduğu iltihabi reaksiyon yatar. Dolayısıyla zeytinyağı, antimikrobiyal etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu görev üstlenir. Zeytinyağı, Omega 6 yağ asidinin, Omega 3 yağ asidine oranını da düzenliyor. Bu oranlardaki dengesizlik, kanser de dahil olmak üzere kalp ve bağışıklık sistemiyle ilgili birçok hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Zeytinyağının düzenli kullanıldığında kalbe, diyabete, aşırı şişmanlığa, hücre yaşlanmasına, safra kesesi taşlarına ve hatta bazı kanserlere karşı korunma sağladığı biliniyor. Günde 2 çorba kaşığı zeytinyağı tüketmenin koroner kalp rahatsızlığı riskini azalttığı yapılan araştırmalarla ispatlandı. Zeytinyağını fazla miktarda tüketenlerin kalp krizi riski, nadir tüketenlere veya hiç tüketmeyenlere göre çok daha azdır.
KAN BASINCI KONTROL ALTINDA
Zeytinyağı, kalp atışlarının düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Kalp ve karaciğer hastaları, sabahları aç karnına bir çorba kaşığı içebilir. Düzenli zeytinyağı tüketimi arteryal kan basıncını düşürür ve kontrol altında tutar. Zeytinyağı düzenli tüketildiğinde, kanın akışkanlığını arttırarak kan dolaşımını kolaylaştırıyor. Böylece kalp ve damarlarda kan pıhtılaşması riski azalıyor. Zeytinyağı, yükselmiş fibrinojen (pıhtılaşmadan sorumlu faktör) seviyelerini düşürüyor. Kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek, kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltıyor. Böylece kan pulcukları bir araya gelerek pıhtı oluşturamıyor. Pek çok çalışma, zeytinyağının kilo almayı önlemede dolaylı da olsa olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
AÇIK SATILAN ZEYTİNYAĞINDAN UZAK DURULMALI
Yaz tatilini Ege Bölgesi'nde geçirenlerin tatil dönüşü zeytinyağı alma alışkanlığı var. Ancak uzmanlar markalı ve ambalajlı ürünler satın alınması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre tüketiciler kaliteli zeytinyağı satın almalı. Tüketiciler zeytinyağını gıda üretim izin belgesi olan işletmelerden temin etmeli. Mutlaka markalı ve ambalajlı ürünler tercih edilmeli. İnsanlar ucuzluğuna aldanıp özellikleri, kökeni belli olmayan ürünlere itibar etmemeli. Emin olmadıkça, tanımadığınız kişilerden, yol kenarlarında satılan, markası ve menşei belli olmayan yağlardan sakınılmalı. Yoksa zeytinyağı almaya heveslenip, zeytinyağı yerine konulan başka yağları almak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca zeytinyağındaki asit oranı büyük önem taşır. Açıkta satılan zeytinyağların asit oranı bilinemeyeceği için güvenilir markaların tercih edilmesi önerilir.