Hiçbir
kimyasal işlem görmeden doğal yollarla elde edilen natürel sızma zeytinyağı sıcak ve soğuk tüm yemeklerimize lezzet ve sağlık katıyor. Tekli doymamış yağ asitlerinden oluşan zeytinyağı, fenoller açısından çok zengin. Fenoller ise önemli antioksidanlardan. Özellikle Akdeniz mutfağına sahip ülkeler üzerinde yapılan çalışmalar ağırlıklı olarak tekli doymamış yağ ile yani zeytinyağı ile beslenen kişilerin HDL kolesterolünün arttığını LDL kolesterolü denilen kötü kolesterollerinin de azaldığını gösteriyor. Yüksek trigliseridi de azalttığına dair çalışmalar var.
SAĞLIK KAYNAĞI
Zeytinyağı E vitamini içeriği ile kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahip. Yüksek tansiyon ile ilgili yapılan çalışmalarda da zeytinyağı kullananlarda yüksek tansiyon problemlerine daha az rastlandığı vurgulanıyor. Zeytinyağı içeriğindeki C vitamini ve beta karoten ile de hücre yenilenmesini sağlıyor.
NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI
Sızma zeytinyağı, doğanın sağlığını sofralara taşıyan zeytinyağının en doğal, aromatik halidir. Yüzde 0,8'i aşmayan asit oranıyla damakta eşsiz bir lezzet bırakır. Zeytinyağının tüm yemeklerde kullanılması özellikle sağlık için önerilmektedir. Sızma zeytinyağı tüm yemeklere uygun olmakla beraber aromatik olarak yogun olması sebebiyle özellikle salatalar ve soğuk baslangıçlarda zeytinyağının aromasını hissetmek isteyenlere önerilmektedir.
RİVİERA ZEYTİNYAĞI
Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağdır. Riviera zeytinyağı da tüm yemeklere uygun olmakla beraber aroması sızma zeytinyağına göre daha hafif olduğundan hazırlanan yemeğin tadında baskın zeytinyağı aroması istemeyenlere önerilmektedir. Bu sebeple özellikle sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir.
NASIL ELDE EDİLİYOR?
Fabrikaya ulaştırılan zeytinler tartılıyor ve bunkere boşaltılıyor. Taşıma bandı ile yıkama sistemine taşınıyorlar. İlk işlem kabuk, dal, yaprak parçacıkları ve kırıntılarının ayıklanması. İşlemeye sadece meyvelerin alınmasının sağlanmasıyla başlıyor. Çünkü, dal ve yaprak kırıntıları ayıklanmadan parçalama-öğütme yapılırsa yağın tadı acılaşıyor ve lezzeti azalıyor. Parçalama işleminin ardından sırasıyla, yoğurma işlemi, suyun ve yağın ayrılması geliyor. Son filtreleme işlemiyle yağın içindeki küçük partiküller de uzaklaştırılıyor. Zeytinyağı, bu aşamalardan sonra sofra ve mutfaklardaki yerini alıyor.
AÇIK SATILAN ZEYTİNYAĞINDAN UZAK DURUN!
Uzmanlara göre tüketiciler kaliteli zeytinyağı satın almalı. Tüketiciler zeytinyağını gıda üretim izin belgesi olan işletmelerden temin etmeli. Mutlaka markalı ve ambalajlı ürünler tercih edilmeli. İnsanlar ucuzluğuna aldanıp özellikleri, kökeni belli olmayan ürünlere itibar etmemeli. Emin olmadıkça, tanımadığınız kişilerden, yol kenarlarında satılan, markası ve menşei belli olmayan yağlardan sakınılmalı. Yoksa zeytinyağı almaya heveslenip, zeytinyağı yerine konulan başka yağları almak durumunda kalabilirsiniz.