Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Pikan ve akçaağaç şuruplu turta

Amerikan mutfağının vazgeçilmezi akçaağaç şurubu ve adını Kızılderililerden alan pikan ceviziyle yapacağımız turta kalbinizi kazanacak

16. yy'dan itibaren Kuzey Amerika topraklarında yetiştiği bilinen ceviz türlerinin en lezzetlisi pikan, çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra tatlıdan tuzluya, salatadan ara öğüne kadar geniş bir yelpazede tüketilebiliyor. Yüksek miktarda antioksidan içerip, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve E vitamini bakımından da oldukça zengin olduğu için, beslenme uzmanları hazırladıkları sağlıklı beslenme yöntemleri içerisinde ondan mutlaka söz ediyorlar. Ek olarak yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki, her gün bir avuç pikan tüketildiğinde kalp hastalıkları ve kanserle savaşmak için vücuda önemli miktarda antioksidan desteği sağlanıyor ve bağışıklık sistemi güçlenirken sinir, sindirim sistemi ve beyin üzerinde de oldukça olumlu etkiler gözleniyor. Bu hafta küçücük kabuğu içinde bu kadar çok sağlık barındıran bu enfes yemiş ile klasik bir Amerikan tarifi olan akçaağaç şuruplu pikan pie yapacağız. Aslına bakarsanız Amerika yerlisi Kızılderililer, kabuğunu kırmak için taş gerekli olan tüm yemişlere vermiş pecan (pikan) adını. Ve ne hikmetse, uzaktan akrabası olan ceviz, pikana oranla daha sert bir kabuğa sahip olsa da, bu genel betimleme ismi yumuşak kabuklu pikana kalmış. Olsun, vardır her işte bir hayır!

MALATYA KAYISISI KONSEYİ

Amerika tüm dünyanın pikan cevizi tedarikinin yüzde 80'ini karşılıyor. Tüm bu yemişler ülkenin güney bölgesine yayılan 15 eyaletteki ceviz bahçelerinde yetiştirilmekte. Amerikan hükümeti ve tarım işçileri, milli mirasları olan bu leziz ceviz türünü fazlasıyla önemsemiş olmaları sebebiyle, 2010 yılında Birleşik Devletler Pikan Yetiştiricileri Konseyi adı altında bir konsey kurdular. Bu sayede hızla büyüyen uluslararası pazarlama, eğitim ve tanıtım programlarını planlamak ve koordine etmek daha kolay olacaktı onlar için. Örnek almamız gereken bir davranış bence! Keşke bizler de koruma altına alıp, tüm dünyaya tanıtmak amacında olduğumuz bir Amasya elması, Malatya kayısısı konseyi kursak! Zira Amerika'daki market raflarında başka isimlerle paketlenmiş kuru meyvelerin çoğunun üzerinde Türkiye üretimi olduğu yazıyor.

AĞAÇLARDAN TOPLANIYOR

Bugün paylaşacağım tarifte ikinci ana tat olarak kullanacağım akçaağaç şurubundan da biraz bahsetmek istiyorum sizlere. Türkçede çınar pekmezi olarak da bilinen bu ağaç öz suyu, ağacın gövdesine çizik atılarak veya musluk benzeri ekipmanlar bağlayarak mart, nisan ve mayıs aylarında toplanabiliyor. Bahar aylarında güneşin ilk ışınlarıyla ısınan ağaç, gövdesinde biriktirdiği tatlı öz suyu kolaylıkla dışa vurabiliyor. Bu yöntemle binlerce ağaçtan toplanan öz su, uzun saatler kaynatılarak koyu ve lezzetli şuruba dönüştürülüyor. Bu şurup başta Kanada olmak üzere Amerika'nın da birçok eyaletinde üretiliyor. Günümüzde sabah kahvaltılarında waffle, pan kek ve benzeri tüm ürün yanında, masanın olmazsa olmazıdır diyebiliriz. Ancak uzun yıllar önce yerliler kahvaltı sofralarından çok avlanan balık ve etleri kurutup muhafaza etmek için tuz yerine akçaağaç şurubundan yardım alıyormuş. Bir de yıllar sonra Beyonce'nin gerçek akçaağaç şurubuyla hazırladığı ve gazetelerde sayfa sayfa okuduğumuz bir detoks tarifi var ki, bana sorarsanız asla yapmayın!

Maple pecan pie ( Pikan ve akçaağaç şuruplu turta)


Tart hamuru
250 gr un
125 gr tereyağ
1 tutam tuz
50 gr toz şeker
1 adet çırpılmış yumurta
1 yemek kaşığı soğuk su

Yapılışı:
Elektrikli mikser kullanacaksanız tüm malzemeyi hamur ucuyla karıştırın. Malzemeler bir araya gelmeye başladığında mikseri durdurun ve hamuru unlu tezgaha alarak, pürüzsüz bir kıvam alana kadar elinizle yoğurun. Eğer en baştan elde yoğurarak ilerleyecekseniz, unu bir kaba eleyin tuz ve tereyağını ekleyerek güzelce yoğurun. Tereyağını iyice una yedirdikten sonra unlu karışıma çırpılmış yumurtayı ekleyin ve hamuru yoğurun. Fazla yoğurup hamurun kıvamını kaybettirmeyin, elinizin sıcaklığı ile tereyağ erirse hamur kıvam kaybedebilir. Top haline getirdiğiniz hamuru streçleyin ve kullanmadan önce en az 1 saat buzdolabında bekletin. Dinlenmiş hamuru, unlu tezgahta merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açın ve 23 cm çapındaki bir tart kalıbına eşit olarak yerleştirin. 30 dakika daha buzdolabında bekletin. Bu arada fırını 200 C'ye ayarlayın. Tartın üstünü pişirme kağıdı ile kapatıp üzerine ağırlık olarak nohut, fasulye ve benzeri bakliyatları koyabilirsiniz. Bu şekilde 10 dakika pişirin. Daha sonra ağırlığı ve kağıdı alıp fırın ısısını 175 C'ye indirin ve pecan cevizli dolguyu içine yerleştirerek yaklaşık olarak 45-60 dakika daha pişirin. Pecan cevizli dolgu

75 gr tereyağı
150 ml akçaağaç şurubu
115 gr esmer şeker
100 gr glikoz
50 gr un
200 ml tam yağlı süt
350 gr kavrulmuş pecan cevizi
3 yumurta, çırpılmış

Yapılışı:
Orta kısık ateşte tereyağı eritin. Esmer şeker, glikoz ve unu ekleyerek pişirmeye devam edin. Homojen bir karışım elde edince altını kapatıp soğuması için kenara alın. Bu arada başka bir derin kapta, yumurta ve sütü çırpın. İlk karışım soğuduktan sonra çırpma teli yardımı ile bu iki karışımı birleştirin. Yarı pişmiş tart hamurunuzun içine karışımı ekleyip üzerine pecan cevizlerinizi koyun ve 175 derecede yaklaşık olarak 45-60 dakika pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerini akçaağaç şurubu ile tekrar fırçalayın. Böylelikle hem parlak bir görünüm kazanıp hem de akçaağaç şurubunun tadını daha fark edilir kılabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA