Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Halk sofrasından lüks restoranlara GnocchI

İster peynir ve kremalı bir sosla fırında, ister kış sebzeleri ile tavada, ister mantarla, isterseniz de domates ve taze otlarla... İsmi birçok kez yanlış telaffuz edilmiş olsa da lezzeti sizi asla yanıltmayacak bu Kuzey İtalya'nın makarnamsı yemeği ile kış sofralarınızda fark yaratın

Birçok kişi tarafından sırf makarna sosları ile servis ediliyor olması sebebiyle, makarna olarak addedilmiş olsa da aslında makarnamsı mini patates hamurlarıdır Gnocchi (niyokki). Yapımı oldukça kolay ve de her yeni sosla bambaşka kimliklere bürünebilecek güzelliktedir. Ancak itiraf etmeliyim ki, kötü hazırlanmış olanı da neredeyse yenemeyecek kadar başarısız olabilir. Bu yemeği tüm Avrupa'ya İtalya tanıtmış olduğu için, şu anda anavatanı İtalya olarak kabul edilse de Güney Amerika ve Brezilya'da da patatesten oluşan benzer tariflere rastlamak mümkün. Emiglia Romana ve Veneto bölgelerinin en popüler yemeklerini sayacak olsak, risotto ve polenta'dan hemen sonra gnocchi gelir. Patatesin 16. yüzyıl başlarında yeni dünyadan eski dünyaya göçüyle daha da anlam kazanan bu yemek, patates öncesinde de kök sebze püresi, galeta unu, kestane, un, yumurta kombinasyonlarıyla yapılıyormuş. 2-3 dakika kaynayan tuzlu suda haşlandındıktan sonra yüzeye çıkanlar alınarak, tavada hafif ısıtılmış tereyağ ve adaçayı ile sotelenerek servis edilirmiş. Bugün de pek bir değişiklik yok aslında, halen klasik olanı bu şekilde hazırlanıyor. Ancak bol peynirli veya domates soslu olanlarına da rağbet oldukça fazla! Tercih sizin, damak tadınıza en uygun sosu seçip şekillendireceğiniz patates hamurlarınızı lezzetlendirebilirsiniz. Yapılış şekli, malzemelerin ucuzluğu sebebiyle yıllardır İtalyan köylülerinin masalarını süsleyen bu yemek, şimdilerde tüm dünyadaki en şık İtalyan restoranlarının menüsünde yer alıyor. Anlayacağınız halk sofralarından sınıf atlayarak bir anda şehirlilerin en gözde yemeği haline gelmiş gnocchi.

Hazırlanışı

Malzemeler:
* 1 kilo patates
* 2 adet yumurta
* 150 gr un
* 40 gr rendelenmiş parmesan peyniri
* 2 gr tuz
* 2 gr karabiber
* 1 tutam muskat rende
Sos için:
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet arpacık soğan, ince doğranmış
* 1/2 diş sarımsak, ince doğranmış
* 2 gr taze kekik
* 70 gr kestane mantarı
* 70 gr kanlıca mantarı
* 100 ml krema
* 20 gr parmesan peyniri
* Tuz
* Karabiber

Yapılışı: Patatesleri tuzlu suda haşlayıp, biraz ılıdıktan sonra pürüsüz olana kadar ezin. Un, yumurta, muskat ve parmesan peynirini patates püresine ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartarak yaklaşık 2-2,5 santim kalınlığında rulolar yapıp buzdolabında dinlendirin. Dinlenen ruloları dilimleyip elinizde yuvarlayın ve çatal yardımıyla üzerinde tırtıklar oluşturun. İçerisinde su kaynayan tencereye atıp, suyun yüzeyine çıktığında alın ve tavada sos ile karıştırıp servis edin. Sosun yapılışı: Zeytinyağı tavada kızdırın. Önce soğan ardından sarımsakları ekleyip renk almadan tavada soteleyin. Kekikleri ve mantarları da tavaya ekledikten sonra 2-3 dakika pişirin ve hemen ardından kremasını ekleyin. Krema ısındıktan sonra parmesan peynirini de ekleyin ve 1-2 dakika daha sos koyulaşana kadar pişirip, haşlanmış gnocchilerinizi içine atıp çevirin ve servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA