Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Baykuş vakti

En kısa gündüz ve en uzun gece ne zamandır?
İlkokuldan beri "21 Aralık" olduğunu biliyoruz.
Şu sıralar yürürlükteki "kış saati" uygulaması sonucu, o günlerde (yaklaşık) 08: 30'da sabah oluyor, 17:30'da da hava kararıyordu.
Aradan bir ayı aşkın zaman geçti. Artık hava daha geç kararıyor. Perşembe sabahı Meteoroloji'nin internet uygulamasına baktım, 18:13'ü gösteriyordu.
Yani hava 43 dakika geç kararıyor artık.
Buna karşılık güneş hala 08:30 civarında çıkıyor. Tam olarak 08:22'de... Yani sadece 8 dakikalık bir ilerleme meydana gelmiş.
Özetle: Gündüzün uzayıp gecenin kısalması, sabah saatlerinden değil, akşam saatlerinden oluyor.
Ben bunun nedenini anlayamadım. Madem 21 Aralık'tan bu yana yaklaşık 50 dakikalık bir uzama meydana geldi... Niye bu ilerlemenin 25 dakikası sabahtan, 25 dakikası akşamdan değil de... Büyük bölümü gün batımı sırasında oluyor?
Herhalde basit bir cevabı vardır.
Bu arada, sabahın geç olması, "Günaydın" kelimesini kış ayları için neredeyse anlamsız hale getirdi.
Çünkü sabah saatleri iyice güdükleşti, adeta ortadan kalktı. Doğrudan kuşluk vaktine geçiyoruz. (Rahmetli Bülent Ecevit, İngilizce "brunch" kelimesini kullanmaz, "kuşluk vakti yemeği" derdi.) Sabah saatlerinin, kış aylarında böylesine daralmasına, geç ve kasvetli hale gelmesine bir isim verilebilir mi diye düşünüyordum...
Aklıma "Baykuş vakti" geldi. Karanlıkta gören ve avlanan baykuşlara istinaden, "baykuş vakti" mi desek? Örnek: "Baykuş vakti sokağa adımımı attım ki kar lapa lapa yağmaya başlamış."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA