Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Ayrımcılıkla yüzleşmeden çözüm olmaz

Ayrımcılık karşılaştığımızda hiç hoşlanmadığımız ve tepki verdiğimiz, yapılmasına karşı olduğumuzu her fırsatta dile getirdiğimiz, çoğunlukla asla yapmadığımızı söylediğimiz ama yaşamın her alanında sıklıkla yaptığımız davranışların başında gelir. Ayrımcılık yapmanın tüm yanlışını, utancını ve adaletsizliğini bilmemize rağmen ayrımcılık tüm dünyada bir çok alanda sürmektedir.
Bu yıl beşincisi yapılacak olan ve herkes için adalet arayışını akademik çalışmaların yanı sıra sinema sanatının ışığı ile sürdüren Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali adaleti ayrımcılık için arayacak. Kendinizin ve çocuklarınızın her hangi bir konuda ayrımcılığa uğramaması için, ayrımcılığın ne olduğunu ve fark etmeden yaptığınız basit ayrımcılıkların çocuklarınızın nasıl yanlış öğretilerle büyümesine neden olabileceğini, böyle büyüyen çocukların erişkin hallerinden oluşan toplumların yaşayacağı sorunları bir düşünmek bile ayrımcılıkla mücadele için yeterli sebep olmalıdır.

SİNEMA TOPLUMUN AYNASIDIR
İstanbul Üniversitesi Kongre merkezinde çeşitli paneller olacak. Engellilere yapılan ayrımcılıktan, inanç, cinsel yönelim ve kimlik, hastalık, renk gibi nedenlerle uğranılan ayrımcılıklar Türkiye'den ve dünyadan gelen bilim adamları tarafından tartışılacak. Katılım serbest. Derseniz ki bilimsel toplantılara katılmak benim için zor olur, film izleyebilirsiniz. Sinema toplumun aynasıdır. O ayna bu yıl yine adalete ve ayrımcılığa döndü. Türkiye'de, İstanbul'da ilk kez gösterilecek filmler festival kapsamında sinemalarda olacak. Beyoğlu Atlas sineması ve Caddebostan Kültür Merkezi'nde gösterilecek filmlerin özellikle çok ucuz tutulan biletleri gişelerden ve biletixden alınabilir.
Belki çok küçük çocuklarınızla gidemezsiniz ama ergenliğe giren çocuklarınızla gidip, Kod Adı Maria'yı birlikte izleyebilirsiniz. Özgürlük ve eşitlik vaad eden terör örgütlerinin gençleri nasıl kandırdıklarını filmden sonra 13 yaşındaki Maria'nın öyküsü ile tartışabilirsiniz.
Srebrenica katliamının 20. yılında Srebrenica'nın Sisi ya da Kayıp Zamanlar filmlerini izleyerek bir gün öncesine kadar komşu olan insanların etnik ve dini ayrımcılıklar sonrası diğerlerine neler yapabildiğini, nasıl insanlıktan uzaklaşabildiğini hatırlayabilir, görebilir, öğrenebilir ve sizin başınıza gelmemesi için, ya da sizin böyle bir yanlışa düşmemeniz için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri gözden geçirebilirsiniz.
Hatta 18 Ekim Cumartesi 13.00'te Atlas sinemasında Srebrenica'nın Sisi filmini izledikten sonra filmin yönetmeni ve o zaman çocuk olan başka tanıklar ile yapacağım söyleşiye katılabilir, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.
Zayıflamak için hasta olan ergenin, çevrenizde hergün gördüğünüz mültecilerin yaşadıklarını anlatan öyküler bulacağınız filmler sizleri bekliyor. 11-
12 yaşlarındaki çocukların gözlerinden Türkiye'nin 12 Eylül darbe günlerini seyretmek için Kar Korsanları Türkiye'de ki ilk gösterimini festivalde sizler için yapacak.
Venedik'te ödül aldığını duyduğunuz ama henüz İstanbul'da oynamamış olan Abluka ise darbenin erişkin yanını yine ilk kez İstanbul seyircisine festivalde gösterecek. Hiç darbe görmemiş yaşda iseniz kendiniz, gördüyseniz çocuklarınız için darbe isteyenlere inat bir kez daha adalet demenin tam sırası film izlemek olabilir.
16 Ekim sabahı başlayan festival 30 uzun metraj, 10 kısa film ve yedi belgesel filmi sizlerle adalet ve ayrımcılık için buluşturuyor. Festival herkes için adalet diyor, sizler izleyici olarak katılıp kendi içinizdeki adalet ve ayrımcılıkla yüzleşme fırsatı bulabilirsiniz. Yüzleşmeden çözüm olmaz. İyi seyirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA