Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yarın YGS sınavı var

Dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi ülkemizde de öğrenciler birçok sınava girmek zorundalar. Yarın da üniversitede okumak için girilmesi gereken sınavlardan biri olan YGS var. Bu durum bazı öğrencilerde çeşitli kaygılara sebep olabilir. Sınavlara karşı duyulan bu özel korku, kişinin istenilenin altında performans göstereceğine hatta başarısız olacağına dair hissettiği yoğun endişedir.
Sınav kaygısı genellikle mevcut durumu değerlendirirken yapılan düşünce hatalarından ileri gelir. Araştırmalar da, sınav esnasında kaygı yükseldikçe başarının düştüğünü gösteriyor.
Kendi performanslarını başkalarıyla karşılaştıranlar, bunun üzerine sürekli kafa yoranlar yoğun sınav kaygısı yaşıyorlar. Yetersizlik, başarısızlık, statü kaybı, özgüven üzerine yoğunlaşıyor ve tüm bunlarla birlikte ortaya çıkan bedensel yakınmalarla büsbütün dağılıyorlar.

SINAV STRESİ İLE BAŞA ÇIKIN

Sınavdan önceki gün yapacağınız bazı şeyler kaygı ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Nasıl rahatlayacağınızı ve gevşeyeceğinizi öğrenin. Kriz anında nasıl davranacağınızı bilmek sizi daha güvende hissettirecektir.
Komik bir film izlemek, eğlenceli bir kitap ya da dergi okumak kişiyi rahatlatır. Ne kadar kaygılı olursanız olun sınava yakın bir zamanda çalışmayın.
Ilık bir duş alın, kısa bir yürüyüş yapın, sizi kaygılandırmayacak insanlarla sohbet edin.
Sınavdan önce normal hayatınızda değişiklik yapmayın. Örneğin yedi saat uyku uyuyan biriyseniz, sadece sınav olduğu için daha erken yatmaya çalışmayın, uyuyamazsanız kaygınız daha çok artar. Alışık olmadığınız aktiviteleri sınav öncesinde yapmayın, bilmediğiniz yemekleri yemeyin. Sadece kahveyi azaltmak, taze meyve ve sebze yemeye çalışmak gibi bazı küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Kendinizi kötü hissetseniz de bir şeyler yemeye çalışın. Önemli olan midenizin boş olmamasıdır.
Sınav yerinizden ve yanınıza almanız gerekenleri aldığınızdan emin olun. Elinizden geleni yaptıysanız kaygılanmanıza gerek yok. Sınav başladığında önemli olan elinizden gelenin en iyisini yapmaktır. Sınav öncesi ve sınav sırasında kaygıyla baş etmek için gazete arşivinden ya da www.bengisemerci. com dan yararlanabilirsiniz. Unutmayın, önünüzde başka sınavlar da var ve kaygıyla baş etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Yerinize oturun, derin bir nefes alın. Hepinize başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA