Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Oda servisi kapınızda!

Robotlar insan vücudunun bir uzantsı olarak çalışacak. Sadece fabrikalarda değil, otellerde oda servislerinde görev yapacak. Intel RealSense kameralarla gören Robot Savioke, asansöre binip sabah kahvaltısını getirecek. "Başka bir arzunuz var mı?" diye soracak

Robotlar sadece fabrikalarda değil, otellerde de çalışmaya başlıyor. Robot Savioke şimdilik Silikon Vadisi'nde küçük bir otelde staj yapıyor. Intel tarafından geliştirilen RealSense kamera ile etrafını algılıyor. İki kamera ile hem çevreyi gözlüyor hem de derinliği algılıyor. Otel görevlisi havlu ya da kahvaltı göndermek için önce Savioke'yi çağırıyor. Önce Savioke'nin tablet ekranına şifreyi giriyor ve açılan hazneye müşteriye göndermek isteği malzemeyi kapak açılınca yerleştiriyor. Oda numarasını giriyor. Savioke asansörü kablosuz olarak çağırıyor ve odaya gidiyor. Kapıyı yine kablosuz olarak çalıyor. Müşteri kendisine gönderilen kahvaltıyı alıyor. Bu sözünü ettiğimiz robot gelecekte değil, bugün çalışıyor.

İNSAN VÜCUDUNUN UZANTISI
Bilgisayarlar artık insan gibi iletişim kuracağımız akıllı, internete bağlı ve vücudumuzun uzantısı gibi kullanacağımız cihazlara dönüşüyor. Ancak bunu yaparken bilgisayarlar şekil değiştiriyor. Bazen bir robot, bazen de akıllı bir eldiven şeklinde karşımıza çıkıyor. Robotlar sadece otellerde veya fabrikalarda değil, tarımda da kullanılıyor. Robotlar internete kablosuz teknolojilerle bağlanıp akıllı yazılımlarla vücudumuzun uzantısı haline geliyor. Sesli iletişim kuran, el hareketlerimizi taklit eden cihazlara dönüşüyor.

SADECE TEKNOLOJİ FİRMALARI YETMEZ

"50 milyar cihazın internete bağlanacağı bir döneme giriyoruz. Bu büyüklükte bir pazara sadece teknoloji firmalarıyla çözüm sunamayız" diyen Intel Yeni Teknolojilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz sözlerine şöyle devam etti: "Geleneksel markaları bu alana hazırlamak istiyoruz. Giyilebilir cihazlar Curie modülünün kullanıldığı önemli bir bölümü oluşturacak. Teknoloji firmalarının değil, geleneksel moda markalarına da internete bağlı cihazlar tasarlamaları konusunda platformlar sunuyoruz. 2020 yılına kadar internete bağlı 50 milyar cihaz ve objenin olacağını düşünecek olursak, bu rakam teknoloji firmalarının ulaşabileceğinden oldukça fazla. Giyilebilir teknolojiler konusunda fitness için kullanılan cihazlar ilk sırada yer alıyor. Ölçülebilir performans sayesinde daha iyisini yapmak isteyenler için yeni çözümler oluşturuyoruz. Saat ve aksesuvar firması Fossil ile daha önce birlikte çalışma yaptığımızı açıklamıştık. Şimdi Tagheuer saatleri diğer işbirliği yaptığımız markalardan biri olacak."

CURİE HAYATI DEĞİŞTİRECEK
Intel, Curie çip modülü için özel olarak geliştirdiği yeni bir yazılım platformunu yine IDF (Intel Developer Forum) 2015'te duyurdu. Bu platform çok çeşitli cihaz deneyimini mümkün kılacak gerekli tüm yeni donanım, yerleşik yazılım ve SDK uygulamalarını içeriyor. 2015 yılının başında CES'te duyurulan Intel Curie modülü giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaşması adına devrim niteliği taşıyor. Boyutu ve sunduğu olanaklar giyilebilir teknolojilere yön verecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA