Dünyanın dört bir yanından yiyecek- içecek haberlerinin toplandığı The Daily Meal internet sitesi, sadece bir kişilik ortalama ana yemekleri hesaba katarak "en pahalı restoranlar" listesi yaptı. Restoranları tek tek inceleyen editörler, hesaba içkilerin dahil olmadığını hatırlatıyor.
1-Kitcho-Japonya: Listenin ilk sırasında Kyoto'daki Kitcho restoranı var. Bir kişilik yemeğin 600 dolar tuttuğu restoranın ödüllü şefi Kunio Tokuoka "Yediğiniz yemek, ödediğiniz her kuruşa değecek" diyor.
2-Restaurant Le Meurice-Paris: Ünlü Fransız şef Alain Ducasse'ın ilk 10'da iki restoranı bulunuyor. Paris'teki Le Meurice'te 509 dolar hesap geliyor.
3-Masa-ABD: New York'ta bulunan Masa adlı restoranda ise ortalama hesap 450 dolar. Masa'da rezervasyonunuzu iptal etmek bile 200 dolar tutuyor.
4-Maison Pic-Fransa: Fransa'nın Valence kentinde bulunan Maison Pic'de ise babası Jacques Pic'in ardından mutfağı devralan Anne-Sophie Pic müşterilerine ortalama 445 dolarlık bir hesap çıkarıyor.
5-Aragawa-Japonya: Tokyo'daki Aragawa restoranı ise biftekleriyle ünlü. 370 dolar ödeyen müşterilere, 28 ayda doğal ortamlarda büyütülen Sanda ineklerinin etleri servis ediliyor.
6- Ithaa-Maldivler: Tatil cenneti Maldivler'deki Ithaa Restaurant'da, 180 derece manzaralı bir yemeğin fiyatı 320 dolar. Üstelik vergiler ve %10'luk hizmet ücreti de bu ücrete dahil edilmemiş.
7- Hotel de Ville-İsviçre: Dünyanın en elit yemek derecelendirme listesi olarak gösterilen Michelin'den 3 yıldız alan bu restoranda menü fiyatı 318 doları buluyor.
8- Alain Ducasse-İngiltere: Ünlü Fransız aşçı Alain Ducasse'ın listedeki ikinci restoranı Londra'da bulunuyor ve hesap 289 dolar.
9-Michel Bras-Japonya: Japonya'nın Toya şehrinde yöresel tatlarla Fransız mutfağını birleştiren restoran müşterilerine 287 dolarlık bir hesap çıkarıyor.
10-Schloss Schauenstein-İsviçre: Restaurant Magazine dergisinin "en iyi 50" listesinde de yer alan 12'nci yüzyıldan kalma Schloss Schauenstein'da bir yemeğin fiyatı 269 dolar.
Ahmet Örs: İçki hariç fiyatlar
SABAH Gazetesi Yazarı Ahmet Örs, "Dolar olarak belirtilen rakamlar, ilk iki restoran dışındakiler sıradan Michelin yıldızlı restoranların fiyatları. Euro olarak o rakamların da üzerinde kişi başına çıkılan restoranların sayısı çok. Böyle şeyler yayımlandığı zaman kriterleri belirtilir. Bir başlangıç, bir ana yemek, bir tatlıdan ibaret bir yemek genellikle yemek diye alınır, içki de buna katılmaz. Çünkü içki fiyatlarının üst sınırı yoktur. Şaraba yemeğin üç katı verilebilir. En pahalılar listesi dediğimiz zaman bu listenin çok daha üzerine çıkmasını beklerdim" dedi.