Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre, vanilyalı yoğurt yemek, insanlarda mutluluğu artırıyor... Hollanda'da bulunan Wageningen UR Food & Biobased Research adlı kurumla Avusturya'daki Doğal Kaynaklar Üniversitesi'nden bilim insanları, vanilyalı yoğurdun insanı mutlu etmenin yanında kendisini daha güçlü hissetmesine de yol açtığını tespit etti.
MEYVE KATILMAYACAK
Yoğurdun, içine meyve katıldığında ise aynı etkiyi yapmadığı kaydedildi. Araştırmacı Dr. Jozina Mojet, "Ulaştığımız sonuçlara biz de şaşırdık. Bilimsel olarak teyit ettiğimiz ve çok sayıda insanda denediğimiz sonuçlar, üreticilere de yol gösterecektir" dedi. Kapsamlı bir şekilde Food Research International dergisinde yayımlanan araştırma sırasında, çok sayıda deneğe farklı türlerde ve içine farklı maddeler katılmış yoğurtlar tattırıldı. Daha sonra bu deneklerin psikolojik ve nörolojik durumları ayrıntılı olarak kayıt altına alındı. Son aşamada ise, bu kişilerle sözlü röportajlar yapıldı. Sonuç olarak, tüm bu farklı yoğurt tipleri içinde sadece vanilyalı yoğurdun, kişilerin morallerini yükselterek onları daha mutlu ettiği ortaya çıktı.
EKOLOJİ DOSTU ÜRETİM
Dr. Jozina Mojet, vanilyalı yoğurt konusunda ulaştıkları bulgulardan hareketle, yiyeceklerin insanların psikolojik durumlarına etkileriyle ilgili daha kapsamlı araştırmalara yöneleceklerini kaydetti. Dr. Mojet, "Daha sonra ise tüm bunları daha ekoloji dostu bir üretim için kullanmayı düşünebiliriz" şeklinde konuştu.