Türkiye
İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2012'de önceki yıla göre tahıl ürünlerinin üretimi azaldı, sebze ve meyvede ise artış kaydedildi. Prof. Dr. Tayfun Özkaya, destekleme politikalarının bu sonuçta etkili olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl, önceki yıla göre tahıl ürünleri üretiminde yüzde 5.2 azalış, sebzelerde yüzde 0.7, meyvelerde yüzde 4.8 artış oldu. 2012'de üretim yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33.4 milyon, sebzelerde 27.8 milyon ve meyvelerde 18 milyon ton oldu. Tahıl ürünlerinde buğday üretimi yüzde 7.8 azalarak 20.1 milyon ton, arpa üretimi yüzde 6.6 azalarak 7.1 milyon ton oldu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Özkaya tahıl ürünlerinin ekiliş alanlarının da azaldığını da vurguladı. Temel sebebin uygulanan politika olduğunu söyleyen Özkaya, "Eskiden destekleme sistemi vardı, şimdi prim sistemi var Toprak Mahsülleri Ofisi küçüldü. Buğdayda ve birçok üründe artık destekleme alımı yapılmıyor; kilo başına 0 ekstra üretimden dolayı prim ücreti veriliyor" dedi. Prim sisteminin üretimi azalttığını belirten Özkaya, meyve sebzenin yoğun emekle üretildiğini, tahılda ise üretimin mekanizasyona bağlı olduğunu söyledi.
Duygu Günbey - Büşra İnalcık - Semra Karaca - Uğur Ekenoğlu / Ege AJANS