X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ege, otunu sahiplendi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ege, otunu sahiplendi

  • Giriş Tarihi: 26.3.2013

Ege Bölgesi mutfağının vazgeçilmez ürünleri otlar artık dağlardan ve yaylalardan toplanmayacak. Arapsaçı, turpotu, deniz börülcesi, radika, sarmaşık ve ısırganotu tarlalarda da üretilip sofralarımıza kadar gelecek

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü; Ege'nin zengin ot kültürünü canlandırmak, doğada bilinçsizce toplanan otların tarlada üretime dönüştürmek için ortak bir projeye imza attı. Ege otlarının devamlılığını sağlamak amacıyla başlatılan proje sayesinde doğada yabani olarak yetişen ancak bilinçsizce ve zamansız sökümler nedeniyle neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan otlar kültüre alınarak, tarlada üretilecek. Proje kapsamında arapsaçı, turpotu, deniz börülcesi, radika, hardal, sarmaşık ve ısırgan otu gibi Ege mutfağının vazgeçilmez otları artık tarlada bilinçli bir şekilde üretilerek soframıza gelecek. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü 2010 yılında şevketi bostanı kültüre almıştı. Şevketi bostanda olduğu gibi doğada kendiliğinden yetişen diğer otların da kültüre alınmasını amaçlayan proje hakkında bilgi veren İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen şevketi bostanın Ege mutfağında bolca tüketildiğini belirterek, geçmişte yetişme alanının zaman içinde daralmasıyla neredeyse yok olmak üzere olan şevketi bostanın artık vatandaşların bolca tükettiği bir besin kaynağı haline geldiğini söyledi. Güldal, "Şevketi bostanı kültüre alma çalışmaları olumlu sonuçlar verdi. Tarlada üretimine başlanan otta, tohumluk üretime geçildi. Hatta geçen yıl 32 üreticiye tohum dağıtıldı. Öte yandan şevketi bostan sevilerek tüketilen bir ot olmasının yanısıra, şifa kaynağı da olan bir bitki. Bu nedenle ilaç sanayinde de kullanılabiliyor. Bir dönem bu ot ilaç yapımında kullanılmış" dedi.

5 OT KÜLTÜRE ALINACAK
Şevketi bostan gibi İzmirliler'in vazgeçemediği en az 5 otun daha kültüre alınacağını belirten Güldal, bunların hangileri olacağı konusunda çalışılmaların ise devam ettiğini söyledi. Kültüre alınması düşünülen otların zaman içerisinde doğada yok olmak üzere olan otlar arasından seçileceğini dile getiren Güldal, Ege otlarının gelecekte de hem şifa dağıtmaya hem de damaklarda güzel bir tat bırakmaya devam edeceğini söyledi.

Arapsaçı
Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkileri vardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır.

Ebegümeci
Zeytinyağlı yemeği yapılan bu bitki yurdumuzun değişik yörelerinde yetişir. Kol ve bacak çürüklerinde, ciltteki şişlik ve çıbanlara losyon şeklinde tatbik edilen bitki kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirir.

Turpotu
Haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yenir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özellikleri vardır.

Deniz börülcesi
Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbaharda deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak yenir.

Şevket-ibostan
Süt dikeni olarak da bilinir. Kuzu etiyle yemeği yapıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenir. Haşlama suyu sabahları aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kumu için iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

Radika
Hindiba olarak da bilinir. böbreklere çok faydalıdır. Taş düşürmek için suyu içilir. Haşlanıp zeytinyağı, limon, sarımsakla dünyanın en lezzetli salatalarından birine dönüşen ottur.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.