Türkiye'nin
en önemli süt üretim merkezlerinden biri olan İzmir'i hastalıklardan tamamen kurtarılmış bir bölge haline getirmek isteyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, süt üreticisine destek verecek. İl Müdürlüğü yetkilileri, 8 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla ellerinin daha da güçlendiğini belirtti, "2012 yılında 1 milyon 334 bin 326 ton sütün üretildiği İzmir'de hijyenik işletme sayısının yanında, süt kalitesini de artırmak istiyoruz. Resmi Gazete'de yayınlanan ve 2013 yılında yapılacak 'Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar' gereğince yönetmelikle belirlenen şartları taşıyan üreticilere yağ, protein, somatik hücre analizleri için destekleme ödemesi yapabileceğiz" diye konuştu.
ÖRGÜTE ÜYE ŞARTI VAR
Bu kapsamda başta İzmirli üreticiler olmak üzere yapılacak analizler için Ankara, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerindeki üreticilerin hayvan başına 50 lira destekleme ödemesi alacak. Öte yandan manda, koyun ve keçiden ürettiği çiğ sütü, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere litre başına 20 kuruş destek verilecek. İnek sütü için ise soğutulmuş süte farklı olmak üzere Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve miktarlar üzerinden ödeme yapılacak.