Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı son araştırmaya göre Türkiye'de obezite artış oranının en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesi'nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu. Uzmanlar sebze-meyve, salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının obeziteyle mücadelede etkili olacağını belirtiyor. Araştırmaya göre, ülkemizde obezite görülme oranı son 5 yılda yüzde 26.5'ten yüzde 28.7'ye yükseldi. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu sebze kullanımının yaygın olduğu Ege mutfağının vitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşenler bakımından zengin olduğunu vurguladı.