Zeytinyağı en sağlıklı yağ. Ondan daha sağlıklısı yok. Her üründe olduğu gibi sahtekarlar,
az zamanda çok para kazanmak isteyenler, zeytinyağında da oyunlar oynayabiliyor.
Sizler, güvendiğiniz yerlerden satın alıp sızma zeytinyağını afiyetle yiyebilirsiniz. Sağlıklı kalmak için bu şart ama dikkat etmek de o kadar önemli.
Bu yıl zeytinler az ya, sahtekarlar, vurguncular bu durumu fırsat bilip sizleri yanıltabilirler.
Geçenlerde zeytinyağı ile ilgili olarak yazdığım yazı, bazı dostlar tarafından da eleştirildi. "Ayvalık zeytinyağı dünyanın en iyi yağıdır" dediler. "Sen, böyle yazdığın zaman markamız yara alıyor."
Ben yazdığım bilgileri
en yetkin kişilerden alıyorum. Ayvalık'ta zeytinyağı fabrikası olanlardan, Ayvalık'ta zeytinliği olup kendi zeytinini fabrikalarda sıktıranlardan alıyorum.
Ben gazeteci olarak aldığım bilgileri okuyucularıma aktarıyorum.
Geçenlerde sızma zeytinyağı diye satılan yağlar, belediye zabıtaları tarafından toplandı, Tariş'e tahlile gönderildi.
Gönderilen bütün yağlar karışık çıktı. Bu bilgi de Ayvalık Ticaret Odası'nın bir toplantısında açıklandı.
BU, İLK SAHTECİLİK DEĞİL!
Aslında, sızma zeytinyağı diye satılan yağların karışık çıkmaları yeni bir olay değilmiş, 20 yıldır köylülerin pazara getirip yazlıkçılara satma olayı imiş. Bir kısım okuyucular böyle diyor ama işin "sahtekarlık" yanı olduğu da özellikle vurgulanıyor.
Ben köylülerin ve de markasız kendi ürünlerini satan zeytinlik sahibi üreticilerin "Bunlar 20 yıldır bu işi yapıyor, sızma yağ diye karışık yağ satıyorlar" diye
alenen suçlanmasından yana değilim. Bu üreticiler içinde sahtekarları olduğu gibi, benim yakından tanıdığım, asit derecesi düşük çok kaliteli yağ yapan
namuslu insanların sayısı oldukça fazla. "Sızma zeytinyağının sahtesi nasıl oluyor, insan bünyesine bir zararı var mı?" derseniz, "Bir zararı yok" derim. Sızma zeytinyağına belli ölçüde kanola, mısır özü yağı, prina ve ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılarak, hileli yağlar elde ediliyor.
Zeytinyağındaki bu sahtecilik, diğer sahte ürünler gibi, gıda güvenliğini tehdit eden bir risk oluşturmuyor.
Kalite açısından bir sorun yaratıyor. Kalitesiz yağ, en kaliteli sızma yağ olarak satılmış oluyor.
Karışık yağı nasıl anlarsınız... Zeytinyağına başka yağ karıştırılıp karıştırılmadığı, yani yağın "tağşiş" olup olmadığı, yüksek teknolojik analizlerle tespit ediliyor. Ancak, tüketiciler de donma derecelerindeki farklılıklara bakarak
yağın tağşiş olup olmadığını anlayabiliyor.
Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan zeytinyağının bir kısmı donup, bir kısmı donmadığı takdirde, bu yağda tağşiş olduğu kolayca anlaşılabiliyor.
Ayrıca, farklı niteliklere sahip zeytinyağının karıştırılıp, nitelikli zeytinyağı gibi satılması da bir diğer hile yöntemi oluyor.
Kolon sızması diye adlandırılan yöntemde ise asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip sabunluk yağlar, ısıl işlemden geçirilerek natürel sızma yağ standartlarına getiriliyor ve sızma zeytinyağı olarak satılıyor.
UZMAN GÖRÜŞÜNE KULAK VERELİM
Uzmanlar sızma zeytinyağının gerçek olduğunu anlayabilmek için şu yöntemi öneriyorlar. Bir çay bardağına doldurduğunuz zeytinyağını, bir elinizi bardağın ağzını kapayarak diğer avucunuzun içinde çevirin. Bu işlem sırasında üstte bulunan elinizi çekmeyin. Bu işlem sırasında zeytinyağı ısınacak ve içerisindeki olumlu ve olumsuz kokular bardak ile avucunuzun arasında kalacaktır.
Bir kaç dakika sonra bardağı burnunuza yaklaştırarak, üstte bulunan elinizi çekin ve yağı koklayın. Bu koklama sırasında
taze biçilmiş çimen kokusu, çağla badem kokusu, domatesin sapındaki kokuyu, kısaca taze zeytin kokusu almalısınız.
Daha sonra yağdan bir yudum alarak ağzınızda dolaştırın. Bu sırada dilinizin yanlarında
iğne batması şeklinde acılık hissedeceksiniz.
Sonra yağ ağzınızda iken dişlerinizin arasından çekeceğiniz havayı burnunuzdan geri verin. Bu işlem sonucunda boğazınızda yanma hissedeceksiniz.
Burnunuza gelen taze koku, dilinizin üzerinde hissettiğiniz acılık ve boğazınızdaki yanma ne kadar fazla ise en doğru naturel sızma zeytinyağına ulaşmış olursunuz..